Sute de mii de oameni mor anual din cauză că muncesc prea mult, peste program, iar situația tinde să devină îngrijorătoare în contextul pandemiei, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății.
Avertismentul OMS vine ca urmare a unui studiu global privind impactul pe care îl are asupra sănătății oamenilor programul de lucru prelungit. Potrivit Reuters, 745.000 de persoane au murit în anul 2016 în urma unui accident vascular cerebral sau a unei boli de inimă, asociate cu munca excesivă, în creștere cu aproape 30% comparativ cu anul 2000.
„Să muncești 55 de ore sau mai mult pe săptămână e un pericol grav pentru sănătate. Vrem să promovăm mai multe acțiuni, să asigurăm mai multă protecție a angajaților”, a declarat Maria Neira, directorul Departamentului OMS al Mediului, Schimbărilor Climatice și Sănătății, citată de Reuters.
Studiul a fost realizat de OMS și Organizația Internațională a Muncii și a mai arătat că majoritatea victimelor (72%) erau bărbați, de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.
De asemenea, s-a constatat că persoanele care trăiesc în Asia de Sud-Est și în regiunea Pacificului de Vest au fost cele mai afectate.
Studiul a analizat situația din 194 de țări și a stabilit că lucrul timp de 55 de ore sau mai mult pe săptămână este asociat cu un risc cu 35% mai mare de AVC și cu un risc cu 17% mai mare de a muri din cauza bolii ischemice a inimii, decât dacă timpul săptămânal de lucru ar fi de 35-40 de ore.
Oficialii OMS cred că riscurile ar putea fi mult mai mari pe fondul pandemiei.
“Pandemia accelerează evoluțiile care ar putea alimenta tendința de creștere a timpului de lucru“, au mai spus reprezentanții OMS, care estimează că cel puțin 9% dintre oameni lucrează mai multe ore.