La un an de când la nivel planetar e pandemie din cauza noului coronavirus, oamenii de știință descoperă noi amănunte despre virusul care a schimbat soarta omenirii.
Una dintre informațiile prezentate la începutul pandemiei a fost cea legată de faptul că SARS-CoV-2 se poate transmite prin intermediul suprafețelor contaminate. Așa se face că mulți dintre noi am șters, igienizat și dezinfectat toate obiectele din jurul nostru.
Clanțele ușilor, butoanele lifturilor, balustradele scărilor și chiar pungile cu alimente cumpărate de la supermarket au fost dezinfectate pentru a elimina orice risc de infectare. În Statele Unite ale Americii, oamenii de știință au ajuns la concluzia că suprafețele nu reprezintă un mijloc de transmitere a virusului, potrivit unui studiu de specialitate publicat de revista The Nature. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății însăși a precizat că nu au fost identificate cazuri de infectare în urma contactului cu suprafețele.
Teoria potrivit căreia virusul s-ar transmite prin obiectele pe care le atingem a apărut în urma focarului înregistrat la bordul vasului Diamond Princess, unde 712 din cei 3600 de pasageri s-au îmbolnăvit de COVID-19. Autorii studiului publicat de The Nature apreciază că „în urma analizei datelor culese de pe nava Diamond Princess trebuie să se aibă în vedere importanța implementării măsurilor de sănătate publică care vizează controlul inhalării aerosolilor”.
Dr. Emanuel Goldman, profesor de microbiologie la Rutgers New Jersey Medical School, a declarat pentru revista medicală britanică The Lancet, că este o exagerare teoria privind infectarea prin intermediul suprafețelor. „Consider că transmiterea prin intermediul suprafețelor este mic și se poate produce doar în cazurile în care o persoană infectată tușește sau strănută pe obiectele din jur, iar altcineva atinge suprafața la un interval de timp scurt”.