STUDIU: Trăiești mai mult dacă te înconjori cu verdeață. Ce alți factori influențează longevitatea

Noi cercetări indică o legătură directă între vârstă și mediul înconjurător. Bazate pe date statistice concrete, studiile scot la iveală faptul că oamenii care locuiesc în zone cu mai multă verdeață și fără prea multă poluare au șanse să ajungă la vârsta de 100 de ani.

Cercetarea s-a desfășurat în America și a avut drept grup țintă locuitorii din zona Washington. Practic, oamenii de știință care au elaborat acest studiu s-au bazat pe datele culese cu privire la mortalitatea din statul Washington. În primul rând s-a descoperit faptul că oamenii care trăiesc printre semeni plini de viață și care nu-și fac foarte multe griji au șanse să trăiască mai mult.

De asemenea, a fost analizată și zona geografică, studiul scoțând la iveală faptul că americanii care locuiesc în zone urbane mici și cu potențial socio-economic ridicat au șansa să atingă chiar și vârsta de 100 de ani.

Studiul nostru arată foarte clar faptul că factorii sociali și de mediu contribuie în mod semnificativ la creșterea longevității” susține autorul cercetării, Rajan Bhardwaj, student în anul doi al Facultății de Medicină din cadrul Universității Washington, citat de sciencedaily.com. Acesta a explicat că genele sunt responsabile pentru longevitate doar în proporție de 20 – 30%.

Pentru ca studiul să aibă o relevanță mai mare, autorul său a inclus în cercetare date cu privire la 145.000 de cetățeni ai statului Washington care au murit între 2011 și 2015. Ceea ce s-a urmărit au fost aspecte legate de zona geografică în care defuncții și-au trăit viața, sexul, rasa, nivelul de educație și datele de stare civilă.

În funcție de locul în care a locuit fiecare persoană, cercetătorii au folosit date din Studiul Comunității Americane, Agenției pentru Protecția Mediului și alte surse pentru a atribui o valoare sau punctaj diferitelor variabile de mediu pentru zonele analizate. S-au analizat aspecte care au inclus nivelul sărăciei, accesul la servicii medicale, accesibilitate, procentul populației în vârstă activă, statutul rural-urban, poluarea aerului și expunerea spațiului verde. Ulterior, aceștia au efectuat o analiză de supraviețuire pentru a determina care sunt factorii demografici legați de o probabilitate mai mică de a muri înainte de vârsta centenară.

Fără să fie surprinși de rezultate, oamenii de știință au concluzionat că într-adevăr persoanele care proveneau din zone cu mai mult spațiu verde, unde poluarea are niveluri scăzute și care aveau o viață activă aveau aproape 100 de ani atunci când au murit.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes