Persoanele care „recuperează” somnul pierdut în weekend ar putea avea un risc de până la 20% mai mic de a dezvolta boli de inimă comparativ cu cei care nu fac acest lucru, conform unui studiu.
Rezultatele, prezentate la o întâlnire a Societății Europene de Cardiologie, au analizat datele a 90.903 adulți care participă la proiectul UK Biobank, o bază de date ce conține dosare medicale și stiluri de viață ale 500.000 de persoane din Marea Britanie.
Dintre aceștia, 19.816 au îndeplinit criteriile pentru a fi considerați privați de somn, iar pe o perioadă de urmărire de 14 ani, cercetătorii au constatat că persoanele care au dormit cel mai mult în weekend aveau un risc cu 19% mai mic de a dezvolta boli de inimă decât cei care au dormit cel mai puțin în weekend.
Ce este privarea de somn?
În studiu, privarea de somn a fost definită ca fiind acei participanți care au raportat că au dormit mai puțin de șapte ore pe noapte. Cei care au recuperat somnul în weekend au dormit suplimentar între 1,28 ore și 16,06 ore, în timp ce cei care au avut cel mai puțin somn au pierdut între 16,05 ore și 0,26 ore în weekend.
Studiul a analizat și un subgrup de persoane cu privare zilnică de somn și a constatat că cei care au avut cel mai mult somn compensatoriu în weekend au avut un risc cu 20% mai mic de a dezvolta boli de inimă comparativ cu cei care au dormit cel mai puțin.
Deși restul participanților incluși în studiu ar fi putut experimenta un somn inadecvat, în medie, orele lor de somn zilnic nu au îndeplinit criteriile pentru a fi considerați privați de somn.
Profesoara Yanjun Song, autoarea studiului de la Centrul Național pentru Boli Cardiovasculare din Beijing, China, a declarat: „Somnul compensatoriu suficient este legat de un risc mai scăzut de boli de inimă. Asocierea devine și mai pronunțată la persoanele care experimentează în mod regulat un somn inadecvat în timpul săptămânii.”
Zechen Liu, un coautor al studiului, a spus: „Rezultatele noastre arată că, pentru o parte semnificativă a populației din societatea modernă care suferă de privare de somn, cei care recuperează cel mai mult somn în weekend au rate semnificativ mai mici de boli de inimă decât cei care dorm cel mai puțin.”
Cum ne afectează lipsa somnului?
Prof. James Leiper, director medical asociat la British Heart Foundation, care nu a fost implicat în studiu, a declarat: „Mulți dintre noi nu dorm suficient din cauza obligațiilor de muncă sau familiale, și deși o zi de somn prelungit în weekend nu poate înlocui un somn regulat bun, acest studiu amplu sugerează că ar putea ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.
„Știm că lipsa de somn ne poate afecta starea generală de bine, iar această cercetare este un memento important despre cât de important este să încercăm să dormim cel puțin șapte ore pe noapte. Așteptăm cu interes studiile viitoare pentru a înțelege mai bine cum modelele de somn pot influența sănătatea inimii și cum putem adapta stilurile de viață moderne pentru a ne îmbunătăți sănătatea.”
Studiile anterioare privind somnul au sugerat că persoanele care au dormit mai puțin de patru ore timp de două nopți consecutive s-au simțit cu peste patru ani mai în vârstă, unii afirmând că lipsa de somn i-a făcut să se simtă cu decenii mai în vârstă.