STUDIU: SCHIMBĂRILE CLIMATICE, ALIAȚI AI PARAZIȚILOR. Cum influențează transmiterea bolilor.

Cu efecte tot mai neplăcute, încălzirea globală influențează și modul în care sunt transmise bolile. Mai multe cercetări urmăresc să explice modul în care creșterea temperaturilor din ultimii ani influențează parazistismul, adică modul în care unii paraziți dispar sau se înmulțesc și cum se modifică ecosistemele în funcție de aceste evoluții.

Schimbările climatice au influențat ecosistemele din numeroase medii. Cercetătorii Universității Washington au descoperit faptul că temperaturile ridicate pot avea efecte asupra paraziților, virusurilor și a germenilor, influențând modul în care aceste microorganisme transmit boala. Ca efect, unele specii se pot adapta și își pot crea mecanisme de apărare, altele sunt în pericol de dispariție.

Un studiu ale cărui rezultate au fost publicate luna aceasta, peste Ocean, s-a bazat pe analiza populației de stele de mare de pe coasta Pacificului din Statele Unite ale Americii și Canadei, care s-a redus considerabil în ultimii 5 ani, din cauza înmulțirii unuia dintre cele mai periculoase virusuri specifice acestui tip de vietate marină. Totul a pornit de la schimbările de temperatură provocate de valul de frig siberian şi o furtună în Atlantic. În perioada 2013-2015, variațiile de temperatură au condus la apariția virusului SSaDV care a decimat populația de vietăți marine, acționând pe principiile unei epidemii. Efectele nu sunt nici astăzi depășite cu totul.

„O mare parte din ceea ce se știe despre modul în care organismele și ecosistemele pot răspunde la schimbările climatice s-a concentrat pe încălzirea treptată. Noi ne-am concentrat atenția și asupra evenimentelor extreme generate de încălzirea globală, precum valurile de căldură” a precizat Danielle Claar, cercetător în cadrul Universității Washington și cooronatoru al studiului, citată de news-medical.net.

Totuși încălzirea accelerată a vremii nu are ca efect doar transmiterea mai rapidă a unor boli, ci poate avea și reacții inverse. Cercetătorii americani au descoperit faptul că, din cauza temperaturilor ridicate, unii paraziți dispar. Unii viermi care produc boli atât în cazul animalelor, cât și în cel al oamenilor, au dispărut din cauza încălzirii apei oceanelor.

”Este important să înțelegem și să prezicem modul în care parazitismul și boala pot evolua ca urmare a schimbărilor climatice, astfel încât să putem pregăti și să atenuăm impactul potențial asupra sănătății umane și vieții sălbatice.” a concluzionat cercetătoarea Danielle Claar.

Categorii: Externe
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea