Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private a realizat un amplu studiu referitor la modul în care se realizează prevenția medicală în țara noastră. Concluziile cercetării au arătt faptul că sistemul medical din România se bazează mai mult pe tratarea afecțiunilor și mai puțin pe vindecarea lor.
Datele arată că, în 2020, tratamentele aplicate în urma internării în spital au avut o pondere cu 45,7% mai mare, decât serviciile curative și de prevenție care se desfășoară în ambulatorii, acestea au fost de doar 11,2%.
Totodată, mulți români preferă să se trateze în mediul privat, cifra de afaceri a companiilor care oferă servicii medicale private a fost de 2,6 miliarde de euro în 2020.
Acelaşi studiu analizează speranţa medie de viaţă a unei persoane din România fără probleme de sănătate. Aceasta se situează în jurul vârstei de 59,9 ani, comparativ cu media Uniunii Europene – 64 de ani. Faţă de anul 2011, când Uniunea Europeană prezenta un avans de 4,3 ani, în perioada analizată 2011-2020, România a recuperat trei luni din acest decalaj.