STUDIU: Prevalența cazurilor asimptomatice de COVID-19 poate fi mai mare decât se credea

Prevalența infecției cu COVID-19 asimptomatică poate fi mult mai mare decât s-a crezut, dezvăluie un studiu care a avut în prim-plan izolarea pasagerilor de pe un vas de croazieră în timpul pandemiei actuale, publicat online în jurnalul Thorax.

Mai mult de 8 din 10 pasageri și membri ai echipajului care au fost testați pozitiv nu au avut simptome.

Acest lucru are implicații pentru eliminarea restricțiilor de izolare, spune profesorul Alan Smyth, care a luat parte la studiu. Iar concluziile subliniază nevoia stringentă de date globale precise despre câți oameni au fost infectați.

Cercetătorii, care se aflau la bordul unei nave, descriu evenimentele care au avut loc pe vasul de croazieră pe care se aflau 128 de pasageri și 95 membri ai echipajului.

Nava a plecat din Ushuaia, Argentina, pentru o croazieră planificată de 21 de zile în Antarctica, având un traseu similar cu cel al lui Ernest Shackleton în 1915-1917. A pornit la jumătatea lunii martie, după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia COVID-19.

Pasagerii care, în ultimele trei săptămâni, trecuseră prin țări în care ratele de infecție cu COVID-19 erau deja ridicate, nu aveau voie să se îmbarce. Tuturor le-a fost luată temperatura înainte de îmbarcare. Recipientele cu substanțe dezinfectante erau peste tot la bordul navei, în special în sala de mese.

Primul caz de febră a fost raportat în ziua 8, ceea ce a determinat adoptarea imediată a măsurilor de combatere a infecției. Acestea includeau izolarea pasagerilor în cabinele lor, oprirea serviciilor zilnice, în afară de livrarea meselor, și purtarea echipamentului personal de protecție pentru orice membru al echipajului care intra în contact cu pasagerii bolnavi.

Întrucât Argentina și-a închis granițele, vasul  a navigat spre Montevideo, Uruguay, unde a ajuns în ziua 13. Opt persoane, pasageri și membri ai echipajului, au fost duși la spital pentru evaluare medicală, în urma unor probleme respiratorii.

În ziua 20, toate cele 217 persoane aflate la bord au fost testate pentru coronavirus. Mai mult de jumătate (128 de persoane, adică 59%) au avut teste pozitive.

În 10 cazuri, doi pasageri care împărțeau aceeași cabină nu au avut același rezultat al testului. Dintre cei testați pozitiv, 24 (19%) au prezentat simptome, dar 108 (81%) nu au avut nici un singur simptom.

Pe vas nu a existat nici un contact cu persoane din exterior timp de 28 de zile de la plecarea sa din port, deci a fost echivalentul unui mediu închis ermetic.

Autorii studiului concluzionează că prevalența infecției cu COVID-19 pe navele de croazieră este probabil „subestimată în mod semnificativ”, ceea ce îi determină să recomande ca pasagerii să fie monitorizați după debarcare pentru a evita propagarea potențială a virusului în comunitate.

Pe măsură ce țările ies din izolare și se ridică tot mai multe restricții, o proporție mare de persoane infectate, dar asimptomatice, poate însemna că un procent mult mai mare al populației decât se aștepta ar fi putut fi infectat cu COVID”, sugerează autorii studiului. Însă, indiferent dacă cei care au fost infectați sunt imuni sau nu, concluziile subliniază o nevoie stringentă de date globale precise despre cât de mulți oameni au fost infectați, concluzionează studiul.

Categorii: Externe, Știri, Studii/Cercetări
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea