Știri Studii/Cercetări

Studiu preliminar: Tulpina indiană este cu 50% mai contagioasă decât cea britanică

Un studiu preliminar realizat de Indian SARS-CoV-2 Genomic Consortia şi de National Centre for Disease Control a stabilit că varianta indiană a noului coronavirus (varianta Delta), precum și tulpina sa secundară, pot atinge o viteză foarte mare de răspândire în rândul populaţiei. Cercetătorii au stabilit că varianta Delta, identificată pentru prima oară în India, este cu 50% mai contagioasă decât cea detectată în Marea Britanie (varianta Alfa). Mai mult, aceasta este responsabilă pentru un număr de circa 4000 de decese zilnic, raportate în India.

Studiul, citat de agenția EFE și preluat de Agerpres, trebuie revizuit, dar acesta arată totuși că o creștere semnificativă a cazurilor de infectare cu această tulpină a avut loc în perioada ianuarie –februarie 2021, pe fondul unor ritualuri religioase cu o amplă participare de persoane.

Cercetătorii au stabilit, de asemenea, că varianta Delta a înlocuit în unele zone din India varianta britanică (Alfa), care avea o prevalenţă de aproape 100%.

Studiul susține însă că varianta Delta nu ar avea o rată mai mare de mortalitate în comparație cu varianta Alfa, iar numărul deceselor poate fi pus pe seama unui cumul de factori legați de prăbușirea sistemului sanitar indian.