Sănătatea în România Știri

Studiu: o majoritate covârșitoare a copiilor care au ajuns la psiholog au avut tulburări emoționale din cauza pandemiei

sursa foto: tikaboo.ro

Un studiu al organizației Salvați Copiii România arată o situație alarmantă, potrivit căreia 1 din 3 copii a avut nevoie de consiliere psihologică în ultimul an, după ce a avut stări de anxietate. Situația e și mai dramatică la categoria de vârstă a adolescenților, unde cazurile de acest tip au fost semnalate la 1 din 2 copii. Și mai grav, în unele cazuri s-au semnalat inclusiv tentative de sinucidere.

În peste 90 la sută din cazurile de copii care au avut nevoie de suport emoțional și ajutor specializat, problemele erau legate de contextul pandemic.

În anul marcat de restricţiile sociale impuse de pandemie (martie 2020 – martie 2021), printre care închiderea şcolilor şi trecerea la educaţia online, centrele de consiliere ale Organizaţiei Salvaţi Copiii au preluat un număr total de 678 de copii şi adolescenţi care au dezvoltat diferite tulburări emoţionale, în proporţie majoritară dezvoltate pe fondul contextului psiho-social”, se arată într-un comunicat al ONG-ului.

Potrivit sursei citate, cele mai frecvente diagnostice în cazul preşcolarilor au fost anxietate şi anxietate şcolară (dificultăţi de readaptare şcolară), diminuarea concentrării la orele online, scăderea abilităţilor şi a interacţiunilor sociale. Acestea au dus la episoade de furie şi irascibilitate, iar imposibilitatea de a face activităţi în aer liber şi de a ieşi în afara casei a intensificat comportamentele de tip anxios.

Restricţiile impuse de pandemie au modificat dramatic viaţa copiilor. Nu au mai mers la grădiniţă sau la şcoală, nu au mai interacţionat unii cu ceilalţi, au fost expuşi stărilor emoţionale negative ale adulţilor – frica, angoasele, nesiguranţa – şi chiar îmbolnăvirii celor dragi. Mai mult, copiii au fost nevoiţi să facă un efort greu şi pentru un adult, să îşi depăşească temerile şi incertitudinile şi să facă faţă şcolii online, pentru care nu aveau exerciţiu. Anxietatea pe care au dezvoltat-o nu e simplă reacţie, ea se poate transforma în traumă, dacă nu primeşte consiliere terapeutică adecvată”, a spus Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, citată în comunicat.

Regulile de izolare, mai arată studiul, au fost cel mai dificil de respectat pentru preadolescenţi.  

Nevoia rapidă de adaptare la şcoala online, imposibilitatea menţinerii interacţiunilor directe, dereglarea rutinelor cotidiene au produs disconfort emoţional greu de gestionat. Părinţii, la rândul lor, s-au simţit epuizaţi psihic şi emoţional, nemaigăsind soluţii adecvate pentru a oferi suport copiilor. În cazul adolescenţilor, peste jumătate dintre cazurile înregistrate de centrele de consiliere ale Salvaţi Copiii reprezintă cazuri de anxietate. Îngrijorător este şi faptul că la această grupă de vârstă s-au înregistrat şi cinci tentative de suicid. Absenţa interacţiunilor directe cu grupul de prieteni, timpul crescut petrecut în faţa ecranelor, avalanşa de emoţii şi intensitatea trăirii acestora au afectat capacitatea de autoreglare emoţională în rândul adolescenţilor. De asemenea, se remarcă o scădere a interesului pentru activităţile şcolare“, se mai arată în comunicat.

Studiul a avut la bază datele din cazuistica centrelor de consiliere ale Organizaţiei Salvaţi Copiii, având ca grupuri ţintă copii şi părinţi beneficiari ai serviciilor de consiliere ale Salvaţi Copiii România. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion neprobabilistic, în perioada martie 2020 – martie 2021.