Știri Studii/Cercetări

STUDIU MEDICAL: o descoperire a oamenilor de știință complică obținerea unui vaccin eficient împotriva SARS-CoV-2

Specialiști din întreaga lume fac eforturi imense pentru a descoperi un vaccin împotriva SARS-CoV-2. Serurile aflate în diferite stadii de dezvoltare trebuie însă să ofere o protecție îndelungată.

Motivul pentru care specialiștii care creează vaccinuri trebuie să fie foarte atenți se regăsește într-un studiu al Universității Leeds din Marea Britanie, care face referire modul în care oamenii își asigură imunitatea împotriva SARS-CoV-2 după ce s-au vindecat.

Cercetarea scoate la iveală faptul că imunitatea dobândită nu are efecte pe termen lung așa cum s-a crezut inițial și ar dispărea în câteva luni de la vindecare.

Tocmai de aceea vaccinul anti-SARS-CoV-2 trebuie să fie mai puternic sau administrat în mod regulat. „Vaccinurile la care se lucrează în momentul de față trebuie să asigure o protecție mai puternică și mai de durată față de infecțiile naturale” este opinia doctorului Stephen Griffin, profesor în cadrul Facultății de Medicină a Universității Leeds, citat de AFP.

De asemenea, într-un alt studiu, publicat de corpul profesoral al King’s College din Londra, citat de The Guardian, se arată faptul că imunitatea dobândită în urma infectării scade în câteva luni. Oamenii de știință au făcut analize în urma studiului răspunsului imunitar al unui număr de 90 de cazuri confirmate de COVID-19. Astfel, s-a descoperit faptul că nivelul anticorpilor atinge vârful în 3 săptămâni, după care scade rapid. De asemenea, studiul a scos în evidență și faptul că persoanele cu forme ușoare sau asimptomatice au un răspuns imun mai scăzut.