STUDIU: În ce condiții sunt probioticele cu adevărat eficiente

Fie că sunt conținute în iaurt sau vândute în capsule în farmacii, probioticele sunt populare, fiind folosite de milioane de oameni din întreaga lume.

Dar un nou raport al Asociației Gastroenterologice Americane a spus că aceste așa-numite bacterii bune nu fac prea mult pentru sănătatea intestinului.

“Pentru majoritatea bolilor digestive pe care le-am studiat, nu există suficiente dovezi pentru a recomanda utilizarea probioticelor”, a spus dr. Geoffrey Preidis, gastroenterolog pediatru la Texas Medical Center, citat de CNN.

Probioticele sunt mici organisme vii, inclusiv anumite bacterii și drojdii, care se găsesc, de obicei, în alimente precum iaurt sau suplimente alimentare.

“Probioticele sunt microorganisme vii care, atunci când sunt administrate într-o doză adecvată, conferă un beneficiu sănătății gazdei”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Unul dintre punctele forte ale revizuirii cercetărilor și studiilor existente a fost că s-a luat în considerare efectul fiecărei tulpini unice sau a mai multor tulpini de probiotice în mod independent ,, a declarat Lynne McFarland, profesor asociat de chimie la Universitatea din Washington.

“Selectarea unui probiotic eficient înseamnă corelarea tulpinii probiotice specifice cu tipul de boală pentru care e nevoie de tratament. De cele mai multe ori, etichetele de pe produsele probiotice nu sunt de ajutor”, a spus McFarland, care nu a fost implicată în revizuire.

 Probioticele au devenit mai populare pe măsură ce cercetătorii au aflat mai multe despre rolul bacteriilor intestinale, sau al microbiomului, în sănătatea noastră gastrointestinală, probioticele promițând un mod eficient de modificare a microbiomului în beneficiul nostru.

“Speranța noastră ar fi că, pe măsură ce înțelegem mai bine microbiomul, vom putea selecta mai eficient probioticele care pot fi benefice în anumite circumstanțe”.

Cu toate acestea, deoarece probioticele nu sunt considerate medicamente în Statele Unite sau Europa, nu sunt reglementate ca un produs farmaceutic, iar dr. Preidis spune că asta a făcut ca de multe ori consumatorii să primească informații înșelătoare. Mai mult, acest fapt a acționat ca o adevărată barieră împotriva cercetării științifice asupra modului în care probioticele pot ajuta la tratarea unor boli.

„Industria este în mare măsură nereglementată, iar comercializarea produsului este adesea orientată direct către consumatori, fără a oferi dovezi directe și coerente ale eficacității. Acest lucru a dus la utilizarea pe scară largă a probioticelor cu dovezi neconcludente privind eficacitatea clinică”, a spus acesta. Raportul a estimat că 3,9 milioane de adulți americani au folosit o formă de probiotice sau prebiotice (nutrienți care promovează creșterea sau funcțiile benefice ale microbilor) în 2015, de patru ori mai mult decât în 2007. Industria este în plină expansiune, vânzările în Statele Unite urmând să depășească 6 miliarde de dolari anul acesta, potrivit raportului. “Pacienții întreabă din obișnuință medicul dacă ar trebui să ia probiotice – și dacă da, ce produse. Aceste întrebări prezintă o dilemă, având în vedere că niciunul dintre preparatele probiotice care sunt studiate nu sunt fabricate în prezent ca medicamente – cu scopul de a trata, atenua sau preveni boala “, se arată în revizuirea tehnică.

Probioticele pot provoca probleme în unele circumstanțe, în special în cazul persoanelor cu sisteme imunitare compromise, a spus dr. Preidis, care a îndemnat pe oricine se gândește să înceapă un regim probiotic să vorbească cu medicul curant. “Printre efectele secundare mai grave este infecția. Microbii sunt vii, iar probioticele pot părăsi intestinele și pot intra în fluxul sanguin, provocând sepsis“, a spus el.

Analiza a constatat totuși că probioticele pot ajuta în anumite circumstanțe. Probioticele specifice pot ajuta copiii născuți înainte de termen, cu o greutate mai mică decât cea normală, să reducă numărul de zile de care au nevoie pentru spitalizare. De asemenea, anumite probiotice trebuie luate în considerare pentru prevenirea infecțiilor cu Clostridium difficile la adulți și copii care iau antibiotice. C. difficile este o bacterie care produce diaree și inflamație a colonului.  

Categorii: Externe, Știri, Studii/Cercetări
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea