STUDIU IMPORTANT: Descoperirea care le dă speranțe persoanelor care nu aud

Ca să auzi o persoană plângând ai nevoie de o proteină numită Yap. Funcționând ca parte a ceea ce este cunoscut sub numele de complexul Yap / Tead, această proteină importantă trimite semnale organului auditiv pentru a atinge dimensiunea corectă în timpul dezvoltării embrionare, potrivit unui nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) de echipa de cercetare de la laboratorul USC Stem Cell al lui Neil Segil.

“Studiul nostru oferă informații despre modul în care organul auditiv se dezvoltă în timpul vieții intrauterine și oferă indicii despre modul de regenerare a celulelor deteriorate pentru a restabili auzul mai târziu în viață”, a spus autorul principal Ksenia Gnedeva.

Pe măsură ce Organul lui Corti se formează la embrionul de șoarece, o populație de celule progenitoare se autoînnoiește și proliferează pentru a atinge dimensiunea corectă. Apoi, după aproximativ două săptămâni, celulele progenitoare încep să se diferențieze în diferite tipuri de celule specializate.

Oamenii de știință au descoperit că complexul proteic Yap / Tead joacă un rol major în acest proces complex de dezvoltare, reglând activitatea a sute de gene care controlează autoînnoirea și proliferarea.

Proteina Yap servește ca un semnal cheie pentru a promova proliferarea celulelor progenitoare în primele două săptămâni de dezvoltare. Dacă semnalizarea Yap conduce la proliferare mai mult de două săptămâni, atunci organele senzoriale ale urechii interne cresc prea mari. Dacă semnalizarea Yap se descompune prematur, atunci Organul lui Corti ajunge să fie prea mic.

Până la nașterea șoarecilor, celulele progenitoare din Organul lui Corti au terminat atât proliferarea, cât și diferențierea și nu se pot regenera dacă sunt deteriorate, cauzând pierderi auditive permanente.

În mod remarcabil, când oamenii de știință au activat Yap la șoareci nou-născuți cu pierderi de auz, unele dintre celulele din Organul lui Corti au început să prolifereze din nou, ceea ce sugerează că regenerarea e posibilă.

“Acest studiu oferă primul suport pentru posibilitatea de a restabili celulele senzoriale pierdute pentru auz și echilibru, prin activarea Yap la șoareci”, a spus Segil, profesor de biologie celulară și medicină regenerativă. “Deși nu putem activa Yap permanent la pacienții umani pentru o varietate de motive practice, am putea fi capabili să administrăm local un medicament care vizează grupuri de molecule legate”, a mai spus el.

Categorii: Externe, Știri, Studii/Cercetări
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea