Peste 1,1 milioane de copii și-au pierdut cel puțin un părinte sau un bunic care îl avea în grijă de la începutul pandemiei. Este concluzia dramatică ce se desprinde în urma unui studiu publicat în prestigioasa revistă medicală The Lancet, care mai arată că, dacă se ia în calcul și un îngrijitor secundar, numărul copiilor care au pierdut o persoană de bază depășește, la nivel mondial, 1,5 milioane de copii.
Analiza arată că majoritatea copiilor care au rămas orfani din cauza COVID-19 provin dintr-un număr de 21 de țări. Dintre acestea, țările cele mai afectate sunt Africa de Sud, Peru, SUA, India, Brazilia și Mexic.
“În 21 de țări, am estimat că până la 30 aprilie 2021, 862 365 de copii au rămas orfani sau au pierdut un bunic ce avea copilul în custodie din cauza decesului asociat COVID-19. Dintre aceștia, 788 704 de copii erau orfani de mamă, tată sau ambii părinți, majoritatea pierzând un părinte; 73 661 au pierdut cel puțin un bunic. Țările cu cel mai mare număr de copii care au pierdut îngrijitorii primari (părinți sau bunici) până în aprilie au fost Africa de Sud, Peru, SUA, India, Brazilia și Mexic, numărul copiilor fiind cuprins între 94 625 și 141 132”, arată studiul.
Consecințele unei asemenea experiențe, de a pierde un părinte, pot fi dramatice pentru copii. Cercetătorii spun că în cazul copiilor care și-au pierdut cel puțin un părinte în pandemie există un risc crescut de consum de substanțe psihoactive sau se pot confrunta cu probleme de sănătate mintală. Tocmai de aceea, este necesară o consiliere specială a orfanilor, pentru a se evita situațiile de risc.
Detalii despre rezultatele acestui studiu găsiți AICI.