Specialiștii din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria, sunt preocupați permanent de relația dintre medici și pacienți. Astfel, aceștia efectuează periodic studii prin care încearcă să identifice gradul de acces la servicii stomatologice al populației din România. Cercetările au arătat că numărul românilor care merg la stomatolog se menține scăzut, prin comparație cu alte specialități medicale.
„Noi facem un studiu, care deja a ajuns la al șaselea an, prin care urmărim comportamentul românilor care interacționează cu medicul stomatolog. Și în general concluzia a fost că există o diferență majoră între ce se întâmplă în mediul urban versus mediul rural. În mediul urban, de exemplu, există un medic stomatolog la 770 de oameni, în timp ce în mediul rural există un medic stomatolog la 3300 de oameni. Accesul la servicii este important” a explicat la Medika TV, dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală, Clinicile Dentare Dr. Leahu, parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria
Datele studiului au arătat că numărul românilor care merg la stomatolog este însă scăzut.
„Noi ca medici stomatologi avem ocazia să interacționăm cu pacientul doar dacă este pe scaun la noi. Dacă a venit la cabinet. Dacă ne uităm statistic la cât de des merg românii la orice fel de medic o să vedem că acolo mai crește rata de accesare pentru serviciile medicale. Când vine vorba despre stomatologi situația este cu totul alta, adică numărul românilor care merg la dentist este scăzut” susține dr. Ionuț Leahu.
Pentru a crește interesul românilor pentru sănătatea orală, cel mai bine ar fi să există o colaborare între medici astfel încât pacienților să li se recomande și consulturi stomatologice. Între sănătatea orală și cea a întregului organism există o strânsă legătură, iar bolile parodontale pot afecta buna funcționare a organelor vitale.
„Provocarea este să începem să lucrăm ca și corp medical astfel încât pacientul să beneficieze de consultații medicale din partea mai multor specialiști. De exemplu, un pacient merge la medicul cardiolog, iar respectivul medic ar trebui să întrebe: la stomatolog ați fost? Ei bine există o legătură în sensul că bacteriile din cavitatea orală migrează în fluxul sanguin și pot afecta sănătatea inimii. Sunt și cazuri extreme în care din cauza infecțiilor din cavitatea orală, starea de sănătate a pacientului se poate deprecia atât de tare astfel încât acesta și-ar putea pierde viața. Da, se poate muri din cauza dinților netratați corespunzător” a mai spus dr. Ionuț Leahu.