Studiu despre sănătatea orală a românilor inițiat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România

Sănătatea orală a românilor este un aspect mai puțin cunoscut de specialiștii din domeniul stomatologiei. De cele mai multe ori, medicii stomatologi intră în contact cu pacienții și află nevoile lor abia atunci când se prezintă la cabinet. Pentru a înțelege care este nivelul de acces la serviciile stomatologie al românilor, Colegiul Medicilor Stomatologi din România a inițiat un amplu studiu în acest sens.

Studiul Colegiului Medicilor Stomatologi din România va oferi răspunsuri detaliate cu privire la sănătatea orală a populației, fiind considerat și un punct de plecare pentru dezvoltarea de noi politici publice în domeniul stomatologiei.

„Unul dintre proiectele pe care le avem se referă la un studiu privind starea sănătății orale a pacienților din România, un studiu la nivel național care din păcate lipsește și părerea noastră că ar fi imposibil să facem o prognoză pe termen lung sistemul de asistență stomatologică în România, fără niște date actuale, fără a ști care este gradul de sănătate orală al românilor. Tocmai de aceea ne propunem să demarăm acest studiu, în cadrul căruia vor fi implicați colegi din toată țara, care vor trimite date către noi, ele vor fi centralizate și prelucrate și vom trace niște concluzii. Ele vor fi utile în multe concluzii, inclusiv în zona aceasta de finanțare a sistemului stomatologic care, după cum se știe, este în mare parte privat” a declarat la Medika TV, dr. Dan Căminescu, secretar general al Colegiului Medicilor Stomatologi din România.

Reprezentanții Colegiului au mai realizat un astfel de studiu, însă acesta a vizat doar accesul la servicii stomatologice al copiilor. Rezultatele cercetării au arătat că mulți copii ajung prea târziu la medic.

„Cel mai recent studiu a fost făcut în 2022, dar el se limitează la copii. Știm că accesul în mediul rural accesul copiilor la servicii medicale stomatologice este redus, știm că cei mici sunt aduși la medic atunci când apar problemele și doar un procent mic, undeva între 10-20% dintre acești copii ajung la medic pentru controale de rutină. Dar, pentru a avea un o privire de ansamblu asupra sistemului trebuie să realizăm un studiu care să vizeze întreaga populație” a mai spus dr. Dan Căminescu.

Categorii: Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea