STUDIU DESPRE MIROS. Testul prin care boala Parkinson poate fi diagnosticată mult mai devreme

Un test revoluționar prin care este analizată capacitatea pacienților de a mirosi poate depista în stadii precoce boli cronice grave precum Parkinson .

Testul există deja în Marea Britanie, costă cel mult 2 lire (aproximativ 10 lei românești) și a fost folosit pentru a identifica pacienții care au suferit de anosmie (pierderea mirosului) din cauza infecției COVID-19. Mulți pacienți care suferă de Parkinson, de exemplu, pot avea simptoime precum pierderea timpurie a mirosului înainte ca aceștia să fie diagnosticați complet. Cu ajutorul noilor teste boala poate fi diagnosticată timpuriu, când nu este atât de avansată.

Testul presupune zgârierea unui card pe care sunt imprimate mai multe tipuri de mirosuri și, apoi, mirosirea efectivă a acelor zone răzuite. În funcție de puterea mirosului resimțită, se poate pune diagnosticul de anosmie.

Dr. Ahmed Ismail din cadrul Universității „Queen Mary” din Londra a dezvoltat un nou tip de astfel de teste care conțin, printre alte mirosului, și uleiuri aromatice. „Acest tip de teste prin care se urmărește capacitatea de a mirosi a unui pacient sunt utilizate în multe studii clinice. Pe baza lor vom putea detecta boala Parkinson mult mai devreme, în viitor” a precizat dr. Ahmed Ismail, citat de The Sun.

Principalele simptome ale bolii Parkinson sunt mișcarea involuntara a brațelor și a unor părți ale corpului sau deplasarea lentă.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes