STUDIU. Cum ne poate afecta viața îmbătrânirea accelerată a creierului

Îmbătrânirea este un proces natural prin care trece fiecare persoană. Factorii de stres, mediul în care trăim sau anumite afecțiuni pot genera o accelerare a îmbătrânirii. Acest proces are impact direct și asupra creierului, ale cărui funcții încep să scadă.

Într-un studiu publicat în revista Nature, un grup de oameni de știință a analizat impactul pe care îl are asupra organismului îmbătrânirea accelerată a creierului. Aceștia au făcut o amplă cercetare în care au inclus două grupuri de voluntari. Astfel, oamenii de știință au urmărit 170 de adulți de vârstă mijlocie și alte 154 de persoane trecute de 65 de ani, cărora le-au fost distribuite pentru a fi completate o serie de teste pentru a le fi observată capacitatea cognitivă. Un criteriu de selecție important a fost reprezentat de episoadele depresive ale fiecăruia dintre participnații la studiu.

Analiza datelor a scos la iveală faptul că persoanele de vârstă mijlocie cu depresie nu aveau probleme din punct de vedere al calităților cognitive. În schimb, în cazul persoanelor trecute de 65 de ani și cu episoade depresive s-a putut observa un proces de îmbătrânire accelerată a creierului. De asemenea, s-a concluzionat faptul că markerii care evidențiau procesul de îmbătrânire accentuată au fost identici cu cei descoperiți în alte tulburări neuropsihice, precum schizofrenia sau anxietatea. Totodată, în cazul acestor presoane s-a constatat o îmbătrânire accentuaă și a sistemului nervos central.

Concluzia studiului a fost faptul că accelerarea procesului de îmbătrânire a creierului poate genera și alte comborbidități. Oamenii de știință au descoperit o serie de legături între capacitatea de procesare a informațiilor și capacitatea de a le reține.

Categorii: Stil de viață, Știri, Studii/Cercetări
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea