Știri Studii/Cercetări

STUDIU: Cum ne afectează paracetamolul starea emoțională. Explicațiile specialiștilor

Un grup de cercetători americani, din cadrul Ohio State University și National Institute of Health, au descoperit faptul că paracetamolul poate avea efect asupra stărilor noastre moționale. Concret, aceștia consideră că medicamentul ne face mai puțin empatici.

Paracetamolul este un medicament ce are indicații în tratarea simptomelor specifice gripei și răcelii, având efect de amelioare a durerilor și de reducere a febrei. Deși în prospectul medicamentului scrie toate reacțiile adverse pe care le are, oamenii de știință din America au descoperit faptul că acest medicament poate avea efecte și asupra stărilor noastre emoționale. Concret, se pare că paracetamolul are capacitatea de a ne face mai puțin empatici.

„Medicamentul reduce empatia în rândul consumatorilor. Practic, oamenii nu mai simt empatie pentru durerea altora. O posibilă explicație este dată de faptul că paracetamolul afectează acele zone ale creierului unui pacient, indiferent că simte durere sau își imaginează că o simte altul”, susțin cercetătorii, citați de revista germană Focus.

Acest aspect a fost descoperit în baza a mai multor studii. La unul dintre experimentele oamenilor de știință au luat parte 80 de studenți. Jumătate dintre aceștia au luat paracetanol înainte de a participa la o întâlnire, unde au fost expuse povești tragice.

Datele au arătat că voluntarii care au primit paracetamol au dezvoltat mai puțină empatie față de poveștile îngrozitoare, decât cei care nu luaseră paracetamol înainte.

În prezent, echipa de cercetători analizează efectele ibuprofenului, pentru a stabili dacă acționează similar cu paracetamolul.