Cercetătorii de la Spitalul pentru Copii din Philadelphia (CHOP) au folosit instrumentele utilizate pentru dezvoltarea imunoterapiei împotriva cancerului și le-au adaptat pentru a identifica regiunile virusului SARS-CoV-2 care să poată fi țintite de un vaccin, folosind aceeași abordare folosită și pentru a genera un răspuns imun împotriva celulelor canceroase, doar că de data aceasta ținta răspunsului imun o reprezintă chiar virusul. Folosind această strategie, cercetătorii consideră că un vaccin ar oferi protecție întregii populații umane și ar conduce la un răspuns imunitar pe termen lung. Strategia este descrisă în Cell Reports Medicine.
„În multe privințe, cancerul se comportă ca un virus, așa că echipa noastră a decis să utilizeze instrumentele pe care le-am dezvoltat pentru a identifica aspecte unice ale cancerelor care pot fi vizate cu imunoterapii și să aplice aceleași instrumente pentru a identifica secvențele de proteine potrivite pentru SARS- CoV-2”, a declarat autorul principal, John M. Maris, medic oncolog pediatru în CHOP’s Cancer Center. „Prin adaptarea instrumentelor dezvoltate și perfecționate acum de autorul principal, Mark Yarmarkovich, doctor în Laboratorul Maris, putem prioritiza țintele virale bazate pe capacitatea lor de a stimula un răspuns imun de durată, prevăzut a fi în marea majoritate la populația umană. Credem că abordarea noastră deschide drumul către găsirea unui vaccin care să fie atât sigur, cât și eficient și care să poată fi produs pe scară largă.”
Pandemia COVID-19 a dus nevoia urgentă de dezvoltare a unui vaccin sigur și eficient împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19. Un vaccin eficient maximizează un răspuns imun de durată, reducând în același timp reacțiile adverse sau exacerbarea bolii.
Pentru a crește probabilitatea ca un vaccin să fie atât sigur cât și eficient, echipa de cercetare a prioritizat parametrii în identificarea regiunilor virusului. Cercetătorii au căutat regiuni care să stimuleze un răspuns al celulelor T de memorie care, atunci când sunt asociate cu celulele B potrivite, să conducă la formarea celulelor B de memorie,i să ofere o imunitate de durată și să facă acest lucru în majoritatea genomilor umani. Acestea au vizat regiuni ale SARS-CoV-2, care sunt prezente pe mai multe coronavirusuri conexe, precum și noi mutații, asigurându-se în același timp că acele regiuni erau cât se poate de diferite de secvențele care apar în mod natural la om pentru a maximiza siguranța.
Cercetătorii propun o listă de 65 de secvențe peptidice care oferă cea mai mare probabilitate de a oferi imunitate pe scară largă. Ca pas următor, echipa testează diferite combinații ale acestor secvențe pe șoareci pentru a evalua siguranța și eficacitatea acestora.
“Aceste virusuri vor continua să amenințe populația umană și să necesite măsuri profilactice împotriva focarelor viitoare“, a spus Dr. Yarmarkovici. “Un subset de secvențe selectate în studiul nostru sunt derivate din regiuni virale care sunt foarte asemănătoare cu alte coronavirusuri și, astfel, abordarea noastră, dacă va avea succes, ar putea duce la protecția împotriva nu numai a SARS-CoV-2, dar și a altor coronavirusuri care ar putea apărea în viitor.”