EXTERNE Știri

Studiu: coronavirusul poate contamina mediul înainte ca bolnavul să aibă primele simptome

Pacienții cu coronavirus presimptomatici pot contamina mediul în care trăiesc, relevă un studiu realizat în China.

Coronavirusul a fost detectat pe mai multe suprafețe din camerele hotelului unde doi studenți chinezi presimptomatici au fost carantinați înainte de a fi diagnosticați cu boala.

Pentru studiu, citat de Medical Express, cercetătorii din China au examinat camerele de hotel ale celor doi studenți, care s-au întors în China de la studii în străinătate în 19 martie și 20 martie.

Nu au prezentat simptome de virus la acea vreme și au fost transferați la un hotel pentru a sta 14 zile în carantină.

În dimineața celei de-a doua zile de carantină, ambii studenți au fost testați pozitiv, deși nu aveau simptome, și au fost internați în spital.  La aproximativ trei ore de la testarea pozitivă, cercetătorii au prelevat probe de pe diverse suprafețe din camerele lor.

Acestea includ mânerele ușilor, întrerupătoarele, robinete, telecomenzile televizoarelor, huse pentru perne și plapumă, cearceafuri, prosoape, scaune de toaletă și altele. Un total de 22 de probe au fost prelevate din cele două camere, iar în cazul a opt dintre ele rezultatul pentru COVID-19 a fost pozitiv.

Șase probe erau din camera unui student identificat doar ca pacientul A, iar două din camera pacientului B.

Cercetătorii spun că studiul „demonstrează o contaminare extinsă a mediului de ARN SARS-CoV-2 într-un timp relativ scurt.”

Ei au remarcat că o sarcină virală mai mare a fost detectată după contactul prelungit cu cearceafurile și husele pentru perne.

„Detecția ARN-ului SARS-CoV-2 în eșantioanele de suprafață ale cearceafului și huselor evidențiază importanța procedurilor de manipulare corespunzătoare atunci când se schimbă sau se spală lenjeriile utilizate ale pacienților”, au spus aceștia.

În rezumat, studiul demonstrează că pacienții pot contamina mediul cu mare ușurință încă din faza de dinaintea apariției simptomelor.