Nelipsite de pe mesele de sărbători, dulciurile ar putea avea beneficii pentru sănătate. Se pare că un consum moderat de alimente dulci, precum prăjiturile sau ciocolata, ar putea ajuta inima să funcționeze corespunzător, decât dacă am renunța definitiv la zahăr.
Potrivit unui studiu realizat în Suedia, în cadrul Universității Lund, a reliefat o legătură între zahăr și sănătatea inimii. Cercetarea a fost concepută pe parcursul a 20 de ani și a vizat aproximativ 70 de mii de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 83 de ani.
„Noi am descoperit faptul că între zahărul adăugat și riscul de boli cardiovasculare există o relație divergentă” susține epidemiologul Suzanne Janzi, cercetător în cadrul studiului. Mai mult aceasta a explicat faptul că nu doar cantitatea de zahăr este importantă, ci și sursa și modul în care este consumat.
Oamenii de știință au împărțit consumul de zahăr pe categorii. În primul rând aceștia au analizat toppingurile zaharoase (precum mierea), dulciurile, categorie în care au fost incluse prăjiturile și produsele de patiserie), iar a treia categorie a fost dedicată sucurilor carbogazoase. Cele mai periculoase pentru sănătate s-au dovedit a fi toppingurile și băuturile carbogazoase.
„Zahărul din băuturile îndulcite conferă mai puțină sațietate, de aceea suntem tentați să le consumăm mai mult, pentru a potoli nevoia de zahăr” susține Suzanne Janzi.
Datele au arătat faptul că un consum ridicat de toppinguri poate genera riscuri pentru anevrism aortic abdominal și alte boli vasculare.