Doza de energie pe care o simți după ce bei cafeaua de dimineață ar putea fi, de fapt, efectul unui placebo, conform unor noi cercetări.
Un studiu realizat de oameni de știință portughezi a analizat consumatorii de cafea pentru a înțelege dacă efectele cofeinei determină starea de trezie sau dacă este vorba mai mult despre experiența de a bea băutura.
Cercetătorii au recrutat persoane care obișnuiau să bea cel puțin o ceașcă de cafea pe zi și le-au cerut să se abțină de la mâncare sau băuturi cu cofeină timp de cel puțin trei ore.
Participanții au fost supuși apoi scanărilor MRI (imagistică prin rezonanță magnetică), una înainte și una la 30 de minute după ce au consumat o ceașcă de cafea sau o altă băutură cu cofeină. În timpul scanării, li s-a cerut participanților să se relaxeze și să își lase mintea să zboare.
Echipa de oameni de știință se aștepta ca scanările funcționale MRI să arate că persoanele care au băut cafea au o mai mare integrare a rețelelor legate de cortexul prefrontal – asociat cu memoria executivă – și de rețeaua modului implicit (DMN), asociată cu procesele de introspecție și auto-reflecție.
Cu toate acestea, în schimb, au descoperit că conectivitatea rețelei modului implicit a scăzut atât după ce au băut cafea, cât și după ce au consumat o altă formă de cofeină.
Cercetătorii spun că acest lucru indică faptul că consumul fie a cofeinei, fie a unei cești de cafea a făcut ca oamenii să fie mai pregătiți să treacă de la starea de “odihnă” la cea de “activitate” în sarcini. Studiul a dezvăluit, de asemenea, că gestul de a bea cafea a crescut conectivitatea cu părți ale creierului implicate în memoria de lucru, controlul cognitiv și comportamentul orientat spre obiective.
Aceasta nu s-a întâmplat atunci când participanții au luat alte produse cu cofeină. Experții au afirmat că experiența de a bea o ceașcă de cafea a fost cheia pentru a spori senzația de vigilență și a face ca băutorul să fie pregătit pentru o nouă zi.