O amplă cercetare desfășurată în Japonia evidențiază faptul că un consum ridicat de ceai verde poate reduce riscul apariției leziunilor cerebrale ce pot provoca demența.
Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 8766 de persoane, de peste 65 de ani, din Japonia și scoate în evidență legătura dintre consumul de ceai verde și reducerea riscurilor privind apariția leziunilor materiei albe din creier. După cum se știe, aceste leziuni influențează apariția demenței.
Toate informațiile din acest studiu au fost colectate între ani 2016 și 2018, fiind analizate și cu ajutorul metodelor imagistice de rezonanță magnetică (RMN).
Astfel, potrivit studiului, persoanele care beau trei căni de ceai verde pe parcursul unei zile au avut, în medie, cu 3% mai puține leziuni cerebrale, prin comparație cu cele care beau o singură ceașcă de ceai verde pe zi.
Această legătură este semnificativă, spun autorii studiului, chiar și după ajustarea unor factori esențiali care determină apariția demenței, precum vârsta, sexul sau interesul pentru mișcare al fiecărei persoane.
Autorii studiului pun aceste interpretări ale datelor pe seama faptului că ceaiul verde are capacitatea de a reduce tensiune arterială, spre deosebire de cafea care are un afect total opus.