STUDIU. Asimptomaticii au aceeași încărcătură virală ca și cei cu simptome. Transmit și ei infecția?

Coreea de Sud, țară care a fost model inspirațional pentru multe state în privința modului de gestionare a pandemiei de coronavirus, anunță că cercetări recente au demonstrat faptul că o treime din persoanele infectate cu SARS-CoV-2 au trecut prin infecție fără să manifeste simptome. Totuși, aceste persoane au avut aceeași cantitate de virus ca și pacienții simptomatici, dar ceea ce nu știm este dacă au transmis sau nu virusul. De altfel, aceasta este una dintre marile întrebări ale medicinei în actuala pandemie.

Studiul, a fost condus de Seungjae Lee de la Universitatea Soonchunhyang şi s-a bazat pe observații într-un focar apărut în februarie, în cadrul unui grup religios din Daegu, în Coreea de Sud. Autoritățile coreene au trimis în izolare persoanele testate pozitiv care aveau simptome ușoare sau nu aveau deloc. Toți acești pacienți, tineri cu o vârstă medie de 25 de ani, au fost ținuți sub observație, fiind izolați într-o clădire guuvernamentală. Concluziile observațiilor au arătat că
din 303 persoane, 89 nu au prezentat niciodată simptome, o proporţie de 29%.
Concluzia studiului este că concentraţiile de virus la pacienţii asimptomatici au fost “similare cu cele de la pacienţii simptomatici”. Existența particulelor virale reziduale în nas, gât sau plămâni nu înseamnă neapărat că aceste persoane au fost contagioase. Una dintre marile întrebări ale pandemiei este: în ce proporţie cazurile asimptomatice sunt vectori ai virusului? “Este important să subliniem că detectarea ARN-ului viral nu este sinonim cu prezenţa unui virus infecţios şi transmisibil”, au avertizat autorii studiului. Pentru a afla un răspuns clar este nevoie de studii epidemiologice şi experimentale.

Cercetarea a mai arătat că asimptomaticii păstrează virusul pentru perioade semnificative de timp, chiar dacă mai puțin decât simptomaticii. În medie, unui pacient fără simptome specifice îi ia 17 zile să se vindece, în timp ce unuia cu simptome îi ia 19.5 zile.

Categorii: Știri, Studii/Cercetări
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea