Studiu: alcoolul dăunează, indiferent în ce cantitate este consumat

Concluziile unui studiu realizat de Institutul francez pentru sănătate și cercetări medicale, preluate de Agenția France Press, arată că indiferent de cantitatea de alcool consumată, acesta reprezintă un risc pentru sănătate.

„Orice consum – chiar şi scăzut –are un efect dăunător asupra sănătăţii”, subliniază autorii studiului. În Franța, estimările arată că circa 43 de milioane de persoane se declară consumatori de alcool. Cei mai expuși sunt tinerii. Raportarea pe genuri arată că femeile au o vulnerabilitate biologică mai mare față de alcool.

Consumul de alcool este direct sau indirect responsabil pentru circa 60 de boli, inclusiv pentru anumite tipuri de cancer (cum ar fi cancerul de sân), dar şi pentru bolile cardiovasculare. Este, de asemenea, prima cauză a spitalizărilor şi a doua cauză de deces evitabilă în Franţa (după fumat), se arată în studiu.

Autorii sunt de părere că trebuie luptat și cu ideile care sugerează că un pahar de vin roșu ar face bine inimii.

România ocupă locul 5 în topul țărilor cu un model de consum de alcool de tip excesiv, după cum o arată un document făcut public de Institutul Național de Sănătate Publică, în 2018.

Potrivit aceluiași document, în România, consumul de alcool la populația în vârstă de 15 ani şi peste este de 14,4 litri de alcool pur per persoană pe an, cu o evoluție crescătoare în ultimul deceniu. Din acest consum, 25% este reprezentat de alcoolul neînregistrat, produs în gospodării, în afara regimului guvernamental de control. Consumul de alcool realizat exclusiv de populația băutoare este de 21,3 litri de alcool pur/persoană/an.

Aproximativ 92% din bărbați și 70% din femei au consumat cel puțin o dată în viață alcool, în timp ce două treimi din populaţie consumă alcool în mod regulat. România ocupă locul III în UE după cantitatea de alcool consumată și locul II în rândul țărilor cu cel mai dăunător model de consum. Băutura preferată a românilor este berea. Mai puțin de 60% din români consumă vin. Băuturile spirtoase sunt consumate de 39% din băutorii sub 35 ani și aproximativ 42% de cei în vârstă de 35-65 ani.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes