STUDIU AL INSTITUTULUI CANTACUZINO: Problemele de sănătate care prezintă risc dublu de deces în urma infecției cu SARS-CoV 2

Două categorii de pacienți prezintă un risc crescut de deces în cazul infecției cu noul coronavirus. Este concluzia unui studio realizat de un grup de experţi români, de la Institutul Cantacuzino. Acesta arată că persoanele care au boli de inimă şi cele cu boli renale au risc dublu de deces în cazul infecției COVID-19.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de aproape 900 de pacienţi infectaţi, transmite Mediafax.

Studiul arată că pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare preexistente au fost de 2,89 ori mai mult predispuşi la deces decât pacienţii care nu aveau acest tip de boală. În cazul celor cu boli renale cronice, riscul de mortalitate a fost de 2,69 ori mai mare. Un risc crescut îl reprezintă și diabetul, a mai arătat studiul, în cazul persoanelor cu această afecțiune riscul de deces fiind de 2,3 ori mai crescut decât în cazul persoanelor sănătoase.

Un pacient cu o boală cardiovasculară avansată are afectate toate organele, inclusiv plămânii, rinichii, ficatul, şi atunci un virus care se suprapune peste un organism slăbit de această patologie, sigur că va fi mult mai agresiv. Pacienţii noştri au evitat să ajungă la medici pentru controalele de rutină, şi vin acum decompensaţi chiar dacă nu au Sars Cov 2”, a declarat Valeria Slavu, medic primar cardiologie şi medicină internă.

Aceeași situație este și în cazul diabetului, boală ce poate fi complicate de alte afecțiuni, inclusiv cele cardiovasculare.

„De cele mai multe ori diabetul nu este reprezentat numai de o glicemie mare, de cele mai multe ori asociază boli importante, fie că vorbim despre boală cronică renală, fie că vorbim despre persoane cu afecţiuni cardiovasculare. La aceste persoane trebuie să avem de fiecare dată măsuri suplimentare legate de respectarea tratamentului, de controlul glicemic strict”, a declarat Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Nu este pentru prima oară când noul coronavirus este cercetat de experții Institutului Cantacuzino. În luna mai, ei au dat publicității analiza genomică a virusului care circula la acel moment în România. Despre acest subiect puteți citi aici.

Categorii: Sănătatea în România, Știri, Studii/Cercetări
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea