Studiu: Administrarea de anticoagulante în cazurile grave de COVID-19 crește șansele de supraviețuire

Cercetătorii americani au descoperit că administrarea unor anticoagulante în cazul pacienților spitalizați cu COVID-19  poată să scadă riscul de deces cu până la 50%. În cazul pacienților critici, care sunt intubați, tratamentul a avut rezultate și mai spectaculoase, rata de supraviețuire crescând cu mai mult de 130%, titrează Daily Mail.

Echipa de cercetare, de la Mount Sinai Health System din New York, spune că rezultatele acestui studiu oferă o perspectivă nouă despre cum trebuie tratați pacienții cu coronavirus după ce sunt internați la spital.

 „Din punct de vedere clinic, vedeam o mulțime de cheaguri de sânge la pacienți”, a declarat co-autorul studiului, dr. Girish Nadkarni, profesor asistent de medicină și nefrologie la Mount Sinai. „Mulți clinicieni au folosit anticoagulante ca tratament, așa că am vrut să vedem dacă au oferit un beneficiu sau nu”. Medicii au observat un număr din ce în ce mai mare de pacienți cu coronavirus cu cheaguri de sânge, de la cele  la picioare – așa-numitele vânătăi cunoscute drept „degetele COVID” – până la cheaguri care blocau vasele de sânge de la nivelul creierului, care duc la accidente vasculare cerebrale.

Studii recente din Olanda și Franța au descoperit că până la o treime dintre pacienții critici cu COVID-19 au suferit o embolie pulmonară. Aceasta se produce atunci când cheagurile de sânge ajung la plămâni, provocând un blocaj amenințător în artere.

Pentru noul studiu, publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, echipa a analizat aproape 2.800 de pacienți pozitivi cu COVID-19 internați în cinci spitale din New York între 14 martie și 11 aprilie.

Oamenii de știință au examinat ratele de supraviețuire ale celor cărora li s-au administrat anticoagulante în comparație cu cei care nu au luat nici un astfel de tratament. După ce au luat în considerare anumiți factori de risc, au descoperit că tratamentul cu anticoagulante a fost legat de o rată de supraviețuire cu 50% mai mare.

 Efectul a fost și mai accentuat în rândul pacienților ventilați. Aproape 63 la sută dintre pacienții intubați care nu au fost tratați cu anticoagulante au murit, comparativ cu aproximativ 29 la sută pentru pacienții cărora li s-a administrat tratamentul.

Pentru cercetări viitoare, echipa intenționează să efectueze un studiu care să analizeze aproximativ 6.000 de pacienți cu coronavirus și eficacitatea a trei tipuri de tratamente care împiedică formarea cheagurilor de sânge.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes