STUDII PROMIȚĂTOARE: ce legătură există între exercițiile fizice și tratarea cancerului de prostată

Mișcarea este benefică în orice situație, chiar și pentru a reduce efectele adverse ale tratamentului pentru cancer. Noi studii arată că reacțiile la tratamentul aplicat bărbaților care suferă de cancer de prostată ar putea fi limitate, făcând zilnic câteva minute de exerciții fizice.

Benefice în lupta cu boala, tratamentele folosite în combaterea cancerului au reacții adverse agresive care alterează stilul de viață al persoanei bolnave, mai mult decât însăși afecțiunea. O cercetare amănunțită a oamenilor de știință din cadrul Universității Victoria, Australia, demonstrează faptul că efectele adverse ale terapiei împotriva cancerului ar putea fi reduse prin mișcare.

Studiul s-a bazat pe rezultatele obținute în urma analizei stării de sănătate a 11 bărbați diagnosticați cu cancer de prostată și aflați sub tratament specific. Voluntarii au fost urmăriți timp de mai multe zile, în care li s-a recomandat să facă exerciții fizice obișnuite, în special să meargă cu bicicleta. Oamenii de știință au descoperit că mișcarea stimulează celulele aflate în prima linie de apărare a organismului.

Astfel, s-a observat că odată stimulate, aceste celule pot penetra țesutul tumoral și pot face ca tumoarea să intre într-o fază de remisie. „Rezultatele noastre sunt abia la început, însă sunt promițătoare. Ceea ce m-a surprins a fost implicarea voluntarilor care au dorit să-i ajute și pe alți bărbați care suferă de aceeași afecțiune cu care ei au fost diagnosticați” susține dr. Erik D. Hanson, unul dintre realizatorii cercetării, citat de news-medical.net.

Statistica oficială arată că, anual, peste 1 milion de bărbați din întreaga lume sunt diagnosticați cu cancer de prostată, în multe cazuri în fază terminală.

Categorii: Știri, Studii/Cercetări
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea