Vaccinul împotriva tuberculozei, cunoscut sub numele de BCG, reprezintă punctul de plecare al specialiștilor în ceea ce privește descoperirea unui vaccin eficient împotriva noului coronavirus. În momentul de față, mai multe țări din lume testează eficiența acestui ser.
Vaccinul BCG a fost folosit pentru prima dată în scop medical în anul 1921. De atunci și până în prezent, el este utilizat pentru a apăra organismul împotriva tuberculozei. Mai multe studii clinice au demonstrat faptul că ar putea fi eficient și în lupta împotriva COVID-19. Oamenii de știință pun totul pe seama faptului că acest vaccin are puterea de a crea imunitate și în cazul altor infecții.
„Vaccinul BCG are un mod diferit față de vaccinurile obișnuite, el induce o creștere generalizată a rezistenței imune împotriva mai multor tipuri de infecții și din această cauză a fost testat și este testat în trialul clinic, sunt în aceste momente 10 trialuri clinice în întreaga lume care testează vaccinul BCG. Sperăm ca în următoarele luni să avem un răspuns privind eficacitatea sa, primele rezultate vor fi către sfârșitul verii, sperăm cel puțin”, a precizat omul de știință Alexandru Netea, cercetător în domeniul imunologiei și bolilor infecțioase, la Medika TV.
Totodată, vaccinul împotriva tuberculozei ar putea reprezenta punctul de plecare în elaborarea unui vaccin eficient împotriva SARS-CoV-2. „Vaccinul BCG este un fel de treaptă, un fel de pas între a nu avea niciun vaccin și la vaccinul definitiv care trebuie dezvoltat în următorul an aproximativ. Sperăm ca datele pe care și noi și alți colegi le produc în acest moment să ne permită să dăm un răspuns definitiv, undeva în jurul toamnei și în cazul în care răspunsul e pozitiv să se facă o vaccinare în acel moment”, a mai explicat omul de știință Alexandru Netea.