STUDII: HIDROXICLOROCHINA ȘI EFECTELE TERAPEUTICE ÎN COVID-19. De ce se contrazic cercetătorii în legătură cu eficiența medicamentului

Utilizarea clorochinei și a hidroxiclorochinei, un derivat al celei dintâi, în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19 a creat o adevărată dispută ideologică în rândul oamenilor de știință. Deși unele studii consideră eficiente aceste medicamente, altele susțin faptul că tratamentele au reacții adverse care pot provoca decesul bolnavilor, mai rapid decât virusul. O analiză pe acest subiect este publicată de sciencenews.org. În spitalele din România, schemele de tratament administrate pacienților bolnavi de COVID-19 conțin aceste medicamente.

Polemicile legate de eficiența celor două medicamente au apărut după ce Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, a declarat public faptul că își administrează hidroxiclorochină pentru a preveni infecția cu noul coronavirus.

În momentul de față nu există studii clare care să confirme faptul că hidroxiclorochina și clorochina au efecte benefice în tratarea pacienților care suferă de forme grave ale COVID-19. Totuși, oamenii de știință au elaborat peste 200 de studii clinice, prin care testează eficiența clorochinei și a hidroxiclorochinei, derivatul său, ca terapie preventivă împotriva infecției cu noul coronavirus (SARS-CoV-2).

Medicamentele împiedică replicarea virusului

Ceea ce se știe cu certitudine este faptul că aceste medicamente au acțiune antivirală, fiind folosite în timpul pandemiilor provocate de SARS și MERS. Testele de laborator au evidențiat că hidroxiclorochina poate de asemenea stopa avansarea SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-19, împiedicând replicarea virusului în interiorul celulelor, arată un raport al cercetătorilor din 18 martie, publicat în Cell Report. Într-un alt studiu, publicat pe 4 februarie, se precizează că virusul este inhibat în urma acțiunii directe a clorochinei.

Aceste medicamente blochează accesul virusului în celule schimbând pH-ul sau aciditatea unor componente celulare denumite lizozomi. Acest mecanism de acțiune „crează un mediu mai puțin prietenos pentru virus, iar astfel va fi foarte greu pentru el să pătrundă în celulele corpului uman” a precizat Michael Avidan, un medic anestezist din cadrul Școlii de Medicină a Universității din Washington. Avidan este implicat într-un studiu clinic prin care se testează dacă medicamentul clorochină poate asigura protecție angajaților din sistemul medical împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

Hidroxiclorochina și clorochina perturbă interacțiunea pe care unele proteine ale SARS-CoV-2 o au cu proteinele receptorilor celulelor umane denumite receptori sigma. Întreruperea acestei interacțiuni ar putea împiedica replicarea virusului, spun studiile autorului Adolfo Garcia – Sastre, microbiolog în cadrul Institutul de Sănătate Globală și Boli Emergente de la Școala de Medicină Mount Sinai din New York City.

Reacțiile adverse grave asupra inimii și circulației

Considerate eficiente în lupta împotriva noului coronavirus, cele două medicamente au însă reacții adverse puternice, punând în pericol viațile pacienților cărora le sunt administrate. Ambele provoacă disfuncții ale inimii și sistemului circulator.

În studiile făcute pe pacienții cu forme grave de COVID-19, hidroxiclorochina a cauzat tulburări de ritm cardiac. Oamenii cu probleme cardiace preexistente, cu nivel scăzut al potasiului și oxigenului în sânge, sunt cei mai vulnerabili în fața acestor efecte adverse, spune Raymond Woosley, farmacist în cadrul Universității din Arizona, Pheonix.

Cel mai mare studiu, publicat în Lancet, pe 22 mai, precizează că medicamentele cresc riscul de deces în cazul pacienților spitalizați cu COVID-19. Concluziile sunt bazate pe o cercetare care a cuprins peste 90 000 de pacienți din 671 de spitale de pe șase continente. Dintre aceștia, 15 000 au primit clorochină și hidroxiclorochină, fie doză unică, fie în combinație cu un antibiotic numit azitromicină. 18% din pacienții cărora le-a fost administrată hidroxiclorochina, fără a fi combinată cu alte medicamente, au murit. De asemenea, 16,4% dintre pacienții cărora le-a fost administrată clorochină au murit. Iar combinația acestor tratamente cu altele a crescut numărul morților. Prin comparație, numărul celor care și-au pierdut viața fără a primi vreunul din aceste tratamente a fost de doar 9,3%.

Medicamente utilizate în scop preventiv

Oamenii de știință și-au baza concluziile cu privire la reacțiile adverse doar în cazul pacienților deja infectați cu noul coronavirus. Se pare că hidroxiclorochina, administrată în scop preventiv, nu ar avea efecte nocive asupra organismului. Până în prezent, studiile privind utilizarea hidroxiclorochinei pentru a preveni infecția nu au scos la iveală problemele de ritm cardiac, observate în studiile efectuate pe pacienții cu forme grave de COVID-19. „Atunci când este folosit singur, nu vedem probleme majore”, spune Sarah Lofgren, specialist în boli infecțioase la Școala de Medicină a Universității Minnesota din Minneapolis. În cadrul acestei unități de învățământ, specialiștii testează capacitatea hidroxiclorochinei de a preveni COVID-19.

Totuși, alte studii susțin faptul că, în stadiul avansat al bolii, hidroxiclorochina nu ar avea niciun efect, însă studiile nu au resping utilizarea preventivă a medicamentului. Astfel, în rândul oamenilor de știință încă rămâne o necunoscută dacă, într-adevăr, clorchina și, derivatul său, hidroxiclorochina pot ajuta sau nu în lupta împotriva COVID-19.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes