Chiar dacă mai este timp până la sărbătorile de iarnă, specialiștii ne atrag atenția încă de pe acum să petrecem Crăciunul și Revelionul în mod responsabil, adică fără a participa la tradiționalele întâlniri cu familia sau prietenii.
Invitat în emisiunea „TeleMedika” de la Medika TV, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, a explicat ce comportament ar trebui să aibă românii de sărbători, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. „Vine Crăciunul, iar de Crăciun tuturor ne place să ne strângem în familii. Recomandarea mea este să nu facem acest lucru. Vrem să ne facem un brad, nu avem decât să facem unul la noi, unul la părinți, unul la bunici, fiecare cu bradul lui și eventual comunicăm prin intermediul rețelelor de socializare, dar nu împreună”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Mai mult, specialistul a criticat măsurile de protecție luate de autorități, precizând că nu au fost suficient de riguroase și nu au putut ține sub control răspândirea virusului. „Toți am zis că a trecut prima parte a pandemiei și hai să ne relaxăm puțin. Acest lucru ne costă acum de nu-l putem duce. Și dacă mai continuăm mult cu măsuri care sunt la jumătate, nu sunt măsuri clare, certe, n-o să ne fie bine”, a mai spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Totodată, medicul Adrian Streinu-Cercel a precizat și că cea mai bună metodă de diagnostic o reprezintă simptomatologia pe care o au pacienții în momentul în care aceștia ajung la camerele de gardă ale spitalelor: „În cazul acestei pandemii nici nu mai este nevoie să testezi. Folosești definiția de caz și astfel iei măsurile. Nu mai ai miros, nu mai ai gust, te dor mușchii, ce să fie când este ditamai pandemia? Mă gândesc la alte boli, când trebuie să mă gândesc în primul rând la SARS-CoV-2? Nu este posibil așa ceva”.
În ultimele 24 de ore, la nivel național, conform Grupului de Comunicare Strategică, s-au înregistrat aproape 10,000 noi cazuri de infecții cu SARS-CoV-2.