EXTERNE Știri

STRATEGIE EUROPEANĂ. Comisia Europeană face eforturi pentru achiziția a 200 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

Comisia Europeană a dat startul unor discuții diplomatice ce vizează achiziția a peste 200 de milioane de doze a unui potențial vaccin împotriva COVID-19. Este vorba despre o serie de dezbateri preliminarii purtate cu reprezentanții Johnson & Johnson, care dețin compania farmaceutică Janssen.

Încă din martie 2020, compania Johnson & Johnoson anunța printr-un comunicat de presă faptul că a început demersurile pentru realizarea unui vaccin eficient împotriva COVID-19, care va fi testat pe oameni la sfârșitul lunii septembrie 2020, iar în funcție de rezultatele obținute serul va fi produs la scară largă.

Având în vedere cercetările avansate ale companiei, Comisia Europeană a purtat la sfârșitul acestei săptămâni o serie de discuții cu reprezentanții Johnson & Johnson pentru a se asigura că toate statele membre ar putea beneficia de vaccinul pe care compania îl produce. Astfel, Comisia Europeană a făcut demersuri în vederea încheierii unui acord prealabil de achiziție a peste 200 de milioane de doze de vaccin.

Prin aceste dezbateri, oficialii Comisiei Europene pun practic în aplicare Strategia europeană în materie de vaccinuri. Această strategie a fost adoptată în 17 iunie 2020 și are ca scop să asigure tuturor cetățenilor europeni accesul la vaccinuri de înaltă calitate, sigure și eficiente.

Negocierile intense pe care le poartă Comisia Europeană vor avea rezultate. Înțelegerea pe care am semnat-o este un prin pas în ceea ce privește implementarea Strategiei europene a vaccinurilor. Această Strategie ne va ajuta să oferim sprijin tuturor cetățenilor europeni, dar și partenerilor noștri” a precizat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, într-un comunicat de presă al instituției.