Stil de viață Știri Studii/Cercetări

ȘTIINȚĂ PENTRU MEDICINĂ. Inteligența artificială folosită pentru depistarea cancerului de colon

microscope, dna double helix and human cell

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii a autorizat primul echipament medical care utilizează inteligența artificială pentru a depista din timp cancerul de colon.

Potrivit statisticilor oferite de Institutul Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii, cancerul de colon este a treia cea mai răspândită formă de cancer care provoacă decese în America. Primele simptome ale acestei forme de cancer sunt determinate de apariția unor polipi sau alte forme de excrescențe care cresc în interiorul colonului sau intestinului gros.

Aparatul care are la bază tehnologia inteligenței artificiale aprobat de FDA pentru depistarea acestui tip de cancer a fost denumit „GI Genius”. Dispozitivul a fost proiectat astfel încât să evidențieze și să detecteze zonele din colon unde ar putea apărea posibile leziuni. Inteligența artificială identifică aceste zone ale colonului unde există o predispoziție pentru astfel de probleme.

Inteligența artificială are potențialul de a transforma îngrijirile medicale și să îmbunătățească viața pacienților. Atunci când inteligența artificială este combinată cu metodele tradiționale de screening poate fi utilă pentru identificarea din timp a problemelor medicale” a precizat, Courrtney H. Lias, șeful departamentului de Gastroenterologie și Dispozitive Medicale utilizate în Urologie, din cadrul Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite ale Americii.

FDA a aprobat echipamentul în baza unui studiu randomizat realizat în Italia, pe un număr de 700 de pacienți, cu vârste cuprinse între 40 și 80 de ani.