Steatoza hepatică, factor de risc major pentru cancerul de ficat. Prof. Adrian Streinu-Cercel: ”Se schimbă tabloul general al afecțiunilor hepatice”

Prezent în emisiunea Telemedika, moderată de Elena Oceanu, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș, a vorbit despre cele mai frecevente cauze ale cancerului de ficat.

Medicul infecționist atrage atenția asupra unei afecțiuni, aparent banală, cu care sunt diagnosticați din ce în ce mai mulți oameni – steatoza hepatică – sau ficatul gras. Boala este cauzată de obezitate dar și de consum de alcool și de fumat.

” De când cu noile moleculele direct active, constatăm că se schimbă tabloul general al afecțiunilor hepatice. În momentul de față, vorbim de modificări non-virale, la nivelul ficatului, adică ficatul gras non-alcoolic și alcoolic.

Alcoolul se metabolizează la nivelul ficatului si atrage încărcarea grăsoasă a ficatului, Chiar dacă virurusul hepatitic B stă și doarme și nu face prea multe stricăciuni care să conducă la apariția fibrozei și noi insiropăm ficatul cu alcool și mai și fumăm, se produce în ficat acid lactic. Acidul lactic pârlește și creează necroză locală. Încet-încept poate să apară și cancerul hepatic,” a punctat prof. Streinu-Cercel, pentru Medika TV.

Puteți afla mai multe informații din materialul video următor:

Ți-ar putea plăcea

De interes