(EXCLUSIV) Spitalul Universitar: 2 pacienți ai unității, confirmați cu COVID-19 au murit, 17 angajați izolați. Acuzații și anchete. Ce spune managerul suspendat Adriana Nica

Spitalul Universitar, rămas fără 16 medici și un brancardier, trimiși în izolare, după confirmarea unui pacient cu COVID-19, este răscolit de acuzații și de un scandal imens. Managerul Adriana Nica a fost demis, duminică. Într-o declarație transmisă redacției Medika TV, Adriana Nica explică faptul că e suspendată, nu demisă, fără să fi primit vreun raport al acțiunii de control care a condus la această măsură. ”Menționez faptul că, nici până în acest moment NU mi s-a comunicat raportul cu motivele invocare, motive care au dus la SUSPENDARE, nu demitere, pe perioada starii de alertă!… În interiorul spitalului am început o anchetă epidemiologică preliminară, încă din cursul serii de pe 20.03.2020, atunci când ni s-a comunicat telefonic, de la Institutul Cantacuzino, că proba pacientului este pozitivă. Vorbim de o ancheta epidemiologică preliminară,  pentru că, legal, o anchetă completă trebuia continuată la clinica de dializă privată, de acolo de unde venea pacientul.”

Duminică, secretarul de stat Nelu Tătaru de la Ministerul Sănătății declara că ”ar fi trebuit să fie protocoale pentru coronavirus care nu s-au inițiat decât după ce s-a descoperit acest pacient cu coronavirus. Corpul de control a evidențiat că nu erau aceste protocoale și nu s-au luat măsuri decât după ce s-a confirmat cazul cu coronavirus”.

În disputa dintre cele două părți intervin medici ai spitalului care au declarat pentru Digi 24 că  au fost ignorate simptomele pe care pacientul confirmat cu coronavirus le avea. “În 16 martie, pacientul a venit la Camera de gardă cu febră și tuse, a fost consultat și suspicionat de COVID-19. I s-a spus (medicului – n.r.) că nu are context epidemiologic, că nu a intrat în contact cu persoane venite din străinătate și că spitalul nu are teste pentru ca pacientul să fie testat… În 19 martie, medicul curant a avut suspiciunea de COVID-19, iar când a fost făcută a doua radiografie, după ce imaginea a fost văzută de medicul curant a fost anunțat șeful de secție, care a luat legătura cu medicul infecționist, care la rândul lui a luat legătura cu directorul medical, care a spus să nu fie testat că nu are context epidemiologic. În 20 martie, pacientul a fost testat la 11.30, rezultatul a fost confirmat la ora 20, izoleta a venit la 4 dimineața.”

După acest șir de întâmplări, declarații și acuzații, managerul demis, Adriana Nica, explică ce măsuri a luat și cum a aflat despre pacientul care, între timp a decedat. Luni, un al doilea pacient, infectat la Spitalul Universitar, contact al celui dintâi, a murit. ”Pacientul s-a prezentat în UPU în data de 16.03 si, conform metodologiei, nu se încadra în definiția de risc, pentru ca el sa fie testat in camera de gardă. A purtat mască, însă, pe tot parcursul șederii lui în spital. Ulterior, acesta a fost internat intr-un salon din Secția de Nefrologie, salon care este dedicat bolilor transmisibile, adica orice tip de gripă definită de agenti patogeni de tip viral. Pacientul prezenta multiple afecțiuni cronice și era în programul de dializă la o clinica privată. Decizia de internare a aparținut medicului curant și NU a managerului. Personal am aflat de acest bolnav abia vineri, atunci când am dispus să se recolteze exudat nazofaringian pentru a trimite la Institutul Cantacuzino, în vederea efectuării testului și imediat după confirmare am dispus ancheta epidemiologică internă.

Simptomatologia bolnavului a inceput în data de 13 martie, însă acesta s-a prezentat la spital pe data de 16 martie. S-a suspicionat că este posibil infectat cu COVID-19, vineri după amiază, atunci când a început să se degradeze respirator, iar examenul radiologic arăta: Bronhopneumonie de tip viral. Atunci am decis ca trebuie recoltate probe pentru COVID-19, în vederea punerii diagnosticului sau infirmarii acestuia.  IMEDIAT după ce pacientul a fost diagnosticat cu COVID-19, am luat toate măsurile necesare pentru transferul lui într-o secție de boli infecțioase, la Victor Babeș, iar salonul, cât și întreaga secție, au fost curățate, igienizate, dezinfectate!”

Adriana Nica detaliază și cum s-a desfășurat controlul în urma căreia a fost lăsată fără funcția de manager: ”A doua zi au venit în control două echipe de la DSP, respectiv Inspecția Sanitară, la ora 13.30-14.00. Controlul s-a încheiat tarziu, în noapte, în jurul orei 23, iar ordinul de suspendare, culmea, l-am primit prin faxul spitalului la ora 23.57.

În legătură cu afirmațiile nefondate, că nu am luat măsuri de prevenție împotriva COVID-19, precizez faptul că, încă din luna decembrie, de când a început epidemia in China, am creat circuite separate în UPU, atât pentru bolnavii cu afecțiuni respiratorii, cât și, separat, pentru ceilalti bolnavi care nu prezentau afecțiuni respiratorii. Și tot din luna decembrie am achiziționat combinezoane, măști, mănuși, dar și alte echipamente de protecție. 

De asemenea, am creat formulare specifice pentru triaj și am luat măsuri suplimentare pentru protecția personalului, adica, inclusiv dotarea birourilor de la triaj cu geamuri plexiglas pentru a scădea riscul transmiterii unei posibile infecții.”

Categorii: Exclusiv
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea