Medicina militară va aniversa joi 152 de ani de la înființarea Corpului ofițerilor sanitari ai Armatei și, cu acest prilej, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” își va omagia înaintașii printr-o serie de activități.
Astfel, vor avea loc depuneri de coroane la bustul fondatorului medicinei militare, general de divizie medic dr. Carol Davila, și la Monumentul Eroilor Companiei a II-a Sanitară.
Potrivit unui comunicat de presă al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, seria momentelor comemorative va fi încheiată prin organizarea, în Amfiteatrul din Ambulatoriul de specialitate al SUUMC, a unei festivități aniversare.
La 21 august 1862, prin Înalt Decret Domnesc, semnat de Alexandru Ioan Cuza, au fost înființate Corpul Ofițerilor Sanitari ai Armatei și Direcția Generală a Serviciului Sanitar Român, atestându-se medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătății efectivelor armatei.
La 13 septembrie 1831 a luat ființă un lazaret, în baza regulamentul ‘miliției’ Principatului Țării Românești, structură ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central. În 1851, la solicitarea comandantului spitalului, ia ființă primul serviciu permanent de gardă, în vederea asigurării asistenței medicale în regim de urgență.
În anul 1853, domnitorul Barbu Știrbei încredințează conducerea spitalului doctorului de origine franceză Carol Davila. Acesta elaborează primul regulament modern de funcționare a Spitalului Militar, structurat pe asigurarea a două funcții organice: asistența medicală chirurgicală și cea de medicină internă. Tot prin efortul său se concretizează conceptul de infrastructură materială și de suport logistic, prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru război.
La data de 16 august 1857, în baza opisului domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica, Carol Davila înființează și organizează prima formă de învățământ medical superior din țara noastră, respectiv „Școala Națională de Medicină și Farmacie”, ai cărei absolvenți erau recunoscuți și peste hotare.
Prin decretul imperial al împăratului Napoleon III, din data de 23 noiembrie 1857, Școala Națională de Medicină și Farmacie din București a fost asimilată cu școlile secundare de medicină din Franța și, ulterior, în Italia, conform decretului regal din 15 august 1858.
Sursa: AGERPRES