Sănătatea în România Știri

SPITALUL JUDEȚEAN GALAȚI, APROAPE DE COLAPS! Drama medicilor – unii sunt epuizați, alții-infectați

Spitalul Județean Galați înregistrează o adevărată explozie a cazurilor de coronavirus în rândul cadrelor medicale. 63 de angajați ai spitalului sunt infectați cu SARS-CoV 2, iar medicii care nu sunt infectați sunt epuizați.

Cele mai recente informații arată că până miercuri, 8 iulie, numărul angajaților Spitalului Județean care au fost confirmați cu COVID-19 a ajuns la 63. Cele mai multe cazuri au fost confirmate în secțiile Medicină Internă 2-30 de cazuri și Cardiologie -21 de cazuri. Cazuri de COVID-19 mai sunt la Chirurgie Generală 2, Unitatea de Primi Urgențe, Oncologie, Urologie, Medicină Internă și Reumatologie. De asemenea, și o liftieră a fost testată pozitiv.

În timp ce tot mai multe cadre medicale sunt infectate, iar Spitalul Județean Galați a devenit focar de coronavirus, medicii și asistenții care tratează bolnavii au ajuns la epuizare. Unii au ajuns ca la sfârșitul unei zile de muncă, echipați cu combinezon, cu măști, viziere și ochelari de protecție, fără aer condiționat, să aibă nevoie de perfuzii.

Prima care a tras un semnal de alarmă asupra situației grave în care se află multe dintre cadrele medicale este șefa secției ATI din Spitalul Judeţean Galați, dr. Corina Manole. Într-o postare făcută pe Facebook, ea vorbește despre epuizarea psihică şi fizică a cadrelor medicale de la terapie intensivă.

“Azi voi scrie, din nou, despre NOI, ATI Județean. Obosiți, epuizați, resemnați…Calul de povară al județului, la care unii se uită să vadă cât poate să mai ducă și îi mai pun în cârcă .Azi despre Oameni, care după încheierea unei ture la ATI COVID, au nevoie de perfuzii și oxigen ca să poată să o ia de la capăt. Oameni care s-au străduit să rămână sănătoși pentru a putea trata cazurile critice din tot județul. Acum , vă spun că am obosit și suntem dezamăgiți. Ne-am făcut și ne vom face datoria în continuare, până când vom mai putea…
Dar obosiți psihic, epuizați fizic , resemnați. Singura Secție ATI funcțională permanent din Județul Galați”
, a scris medicul pe rețeaua de socializare.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Galați, Ionuț Băneșanu, a confirmat, la Medika TV, că situația în care se află unitatea și personalul este extrem de gravă.

Sunt epuizați. Presiunea și volumul de muncă e mult prea mare, numărul lor e deficitar. La un moment dat cedează. Psihic și fizic. A fost nevoie de oxigenoterapie pentru colegi care au ieșit din tură, din cauză că munca este foarte solicitantă.

Și din păcate lumea nu înțelege și înțelege relaxarea asta ca și cum starea de alertă ar fi inexistentă. Nu ne mai ferim, nu mai purtăm măștile, nu ne mai spălăm pe mâini. Iau totul cumva în glumă și nu e bine.”, a spus, la Medika TV, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Galați. Acesta a conchis: “Nu știu cât mai pot face față. Suntem oameni cu toții și toți avem un punct în care cedăm.”