Spitalul Floreasca, primul transplant de cord după mai bine de doi ani. Cordul prelevat de la o pacientă aflată în moarte cerebrală bate în pieptul unui tânăr de 32 de ani

Cordul prelevat, împreună cu alte organe, de la o tânără aflată în moarte cerebrală, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central, a ajuns la beneficiarul transplantului. Este vorba despre un tânăr de 32 de ani care aștepta de circa nouă luni un organ compatibil. Pacientul suferea de și a intrat în sala  de operație, vineri, după ce organul prelevat, a ajuns la Spitalul de Urgență Floreasca. ”Echipa coordonată de Prof.Univ.Dr.Horațiu Moldovan – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Clinica de Chirurgie Cardiovasculară SCUB – Floreasca, împreună cu Prof.Univ.Dr.Horațiu Suciu, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, a efectuat primul transplant cardiac din acest an și, de asemenea, prima intervenție de acest tip realizată de tânăra echipă a Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la SCUB. ” anunță Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, recent acreditată pentru transplant.

Odată cu această intervenție, la Spitalul Floreasca s-a reluat transplantul de cord, după circa doi ani și jumătate de pauză, sub coordonarea prof.dr. Horațiu Moldovan. ”Intervenția a durat aproape 5 ore și a reunit eforturile echipelor specializate din București și Târgu Mureș. Mulțumesc pentru suport profesorului Horațiu Suciu și echipei sale, ale căror rezultate în domeniul transplantului cardiac în România ne-au inspirat și motivat în munca noastră la SCUB.”

Spitalul Floreasca este unitatea în care se face transplant de cord de peste un sfert de secol. Primul a fost realizat aici de medicul Șerban Brădișteanu, în 1999. După pensionarea doctorului Brădișteanu, secția de chirurgie cardiovasculară de la Floreasca a intrat în reorganizare fiind transformată în clinică universitară aparținând Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila. Colectivul vechii secții a fost preluat, iar acestuia i s-a alăturat o echipă de specialiști veniți de la Institutul CC Iliescu. Echipa clinicii este coordonată de prof.univ.dr. Horațiu Moldovan. Între timp, au fost făcute demersurile pentru reacreditare, iar documentele au permis reluarea activității de transplant. Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a SCUB și Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant de la Târgu Mureș sunt singurele din România acreditate pentru transplantul de cord.

Categorii: Salvatori în alb, Știri
Tags: ,
Ți-ar putea plăcea