Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, primul din vestul țării care va avea un aparat PET-CT

Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara este prima unitate sanitară de stat din vestul țării și a treia din țară care va avea un aparat PET-CT.

Potrivit unui comunicat al unității medicale, Ministerul Sănătății a alocat fondurile necesare achiziționării primului aparat PET-CT din zona de vest a României, dintr-o unitate sanitară din sistemul public de sănătate. Valoarea investiției este de peste 13 milioane de lei, 90 la sută din fonduri fiind alocate de Minister și restul de Primăria Timișoara.

Aparatul permite diagnosticarea, stadializarea și monitorizarea pacienților cu diferite forme de cancer. Scanarea PET-CT permite creșterea acurateții, dar și stabilirea cu certitudine a diagnosticului pacienților care prezintă formațiuni tumorale. Examinarea PET-CT duce la obținerea unor informații complete despre localizarea, forma și dimensiunile formelor canceroase, dar și despre metabolismul acestora. Investigația este superioară unui examen imagistic de tip Computer Tomograf și reprezintă una dintre cele mai avansate metode de investigație imagistică”,  spun reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara.

Cu ajutorul acestei investigații reușim o diagnosticare precoce a formelor tumorale, vedem activitățile metabolice ale țesuturilor și putem să identificăm tipul de cancer, uneori chiar înainte ca modificările structurale să se producă, localizarea acestuia și posibilele metastaze. De asemenea, după terminarea chimio sau radioterapiei, analiza imagistică cu ajutorul PET-CT-ului ne poate spune dacă tratamentul a avut succes. Investigația se face prin injectarea în organismul pacientului a unei molecule de glucoză radioactivă care, prin fluorescență, permite identificarea zonelor cu probleme”, a declarat dr. Diana Manolescu, director medical al unității sanitare, citată în comunicat.

Principalii beneficiari ai investigațiilor imagistice realizate cu ajutorul PET-CT-ului vor fi pacienții suspectați de cancer pulmonar, dar analizele imagistice vor putea fi făcute in viitor și pacienților cu alte boli neoplazice.

Vom propune ca în Comisia de Pneumologie a Ministerului Sănătății, investigațiile pentru pacienții cu risc crescut de cancer pulmonar să fie gratuite. Vorbim de tumorile pulmonare. De asemenea, în colaborare cu comisiile de medicina interna, gastroenterologie, cardiologie, oncologie, radioterapie și chiar pediatrie, să realizăm un program prin care investigațiile de acest fel să fie decontate de către Casa Județeană de Sănătate. Banatul este pe primele locuri în ceea ce privește incidența cazurilor de cancer. Aparatul pe care îl vom folosi, PET-CT-ul, sperăm pe cale largă, să depisteze într-un stadiu precoce diversele forme de boli neoplazice și astfel tratamentul ce poate fi administrat pacienților să poată începe cât mai repede”, a precizat dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara.

În sistemul sanitar de stat din România mai sunt, în prezent, doar două asemenea aparate, la Clinica de Pneumologie Iași și la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea