Pentru a ține piept pandemiei de COVID-19, autoritățile au transformat mai multe spitale mari în spitale care să trateze doar cazurile de COVID-19. Spitalul Clinic Colentina din București este unul dintre acestea, iar oficialii unității medicale vor acum să revină la vechiul statut.
Statisticile făcute de reprezentanții Spitalului Clinic Colentina arată că adresabilitatea pacienților care suferă de alte afecțiuni decât COVID-19 a scăzut dramatic.
„Secția de urologie a Spitalului Colentina opera 500 de pacienți pe lună la nivelul anului 2019, iar în pandemie secția de urologie a operat pacienți COVID-19, cred că nu se strâng 30. Nu văd o logică în a transforma un spital complet, dacă ar fi un spital de boli infecțioase sau pneumologie, da, aș spune că sunt de acord să închizi un spital de aproape 900 de paturi și să-l transformi într-un spital COVID-19. A fost o gură de oxigen și nimeni nu a contestat asta în prima parte, dar ulterior lucrurile trebuiau updatate. Puteam face astfel încât pacienții să beneficieze de multidisciplinaritatea de la Spitalul Colentina”, a declarat dr. Mihai Drăguțescu, directorul medical al Spitalului Clinic Colentina, în direct la Medika TV.
Oficialii Spitalului Colentina susțin că s-au descurcat singuri pentru a amenaja unitatea astfel încât să corespundă criteriilor impuse de autorități în privința respectării circuitelor.
„Am văzut și noi ce au făcut alte țări în amenajarea spitalelor și am făcut și noi singuri. Am dat telefoane, am vorbit cu colegi din alte țări și am făcut la fel. Ne-am imaginat circuitele, le-am analizat și apoi ne-am pus pe treabă. În țările civilizate nu există un spital exclusiv COVID-19. Este și ilogic să existe un spital multi disciplinar exclusiv COVID-19”, a mai spus dr. Mihai Drăguțescu.
Imediat după intrarea în starea de urgență, Ministerul Sănătății a declarat Spitalul Colentina spital COVID-19 de fază I.