Spitalele din România la limita epuizării resurselor. Vor fi tratați pacienții COVID-19 și în străinătate?

Sistemul sanitar din România este tot mai aproape de colaps din cauza pandemiei de COVID-19. Cea mai mare presiune se pune pe secțiile de ATI, acolo unde sunt internați pacienții în stare gravă. Țara noastră, la fel ca alte state din Occident, ar putea transfera cazurile grave către țările membre ale Uniunii Europene.

La nivelul Uniunii Europene a fost creat un sistem de transfer al pacienților aflați în stare critică, dar pe care țara de origine nu-i mai poate salva. State cu un sistem sanitar bine pus la punct precum Belgia, Italia sau Germania au folosit această metodă pentru a-i ajuta pe bolnavi. „Mecanismul european de protecție civilă a fost suplimentat cu 200 milioane de euro. Suedia era dispusă la un moment dat să primească pacienți în stare critică din România. Să știți că primirea de pe rețelele europene în scop de solidaritatea a fost folosită și de Belgia care și-a trimis pacienții în Germania pentru că nu a mai avut resurse, și de Olanda și Italia a transferat și în Germania și în Austria. Tot ce contează este să activezi acest mecanism și să-l folosești. Este important să faci acest lucru, mai ales când capacitatea la ATI este așa cum este” a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență pentru Medika TV.

Totuși, voci din lumea medicală susțin faptul că, la momentul de față, capacitatea secțiilor ATI din România permite tratarea pacienților în țară. Deocamdată transferul bolnavilor se face doar între localități din România. „Am primit și la Brașov am trimis la Mureș, Sibiu, sunt județe limitrofe. Am trimis spre București și la Bârlad am transferat un pacient. Cred că nu suntem în acea fază din punct de vedere al pacienților. Ne pregătim să ajungem, dar după părerea mea din punct de vedere al locurilor disponibile, nu cred că suntem în situația de a transfera pacienții în alte state” a declarat dr. Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov.

Spitalele, tot mai aproape de colaps

Un semnal de alarmă a fost tras și din punct de vedere al resurselor folosite în tratamentul pacienților COVID-19. O problemă o reprezintă asigurarea oxigenului necesar pentru bolnavii critici. „Sunt spitale la care capacitatea de a furniza oxigen a fost cu mult depășită. Mai mult, sunt spitale care cu greu își pot plăti facturile” a explicat dr. Eleodor Cârstoiu, președintele Sindicatului Promedica.

La Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, necesarul de oxigen a crescut 9 ori în ultima perioadă din cauza creșterii numărului cazurilor grave. Oficialii unității medicale fac cu greu aprovizionările. „A crescut extrem de mult, 8 – 9 ori suntem într-o permanentă grijă să ne aprovizionăm cu oxigen în timp util. Ne străduim să fie în permanență stoc suficient de oxigen pentru că știm ce înseamnă pentru pacienți să nu-l putem avea. Este un consum mare, este un risc mare pentru că acele instalații pe care le avem funcționează pentru o anumită capacitate care este mult mai mare acum. Aceasta este și emoția surasolicitării„ a mai spus dr. Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov.

Datele Institutului Național de Sănătate Publică arată că România a trecut de 500.000 de cazuri de COVID-19 de la debutul pandemiei și până în prezent.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes