Spitalele din Buzău se confruntă cu o criză de cadre medicale care să trateze pacienții de COVID-19

Spitalele din Buzău care tratează pacienţi cu COVID-19 se confruntă cu o criză de cadre medicale, iar autoritățile caută soluții pentru a rezolva situația înainte de valul 5 al pandemiei. Chiar dacă și-au făcut stocurile necesare de echipamente și medicamente, nici una dintre unitățile medicale din județ nu are un număr suficient de cadre medicale. Zeci de posturi au rămas neocupate, deși au fost organizate concursuri.

De exemplu, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău au plecat luna trecută doi medici ATI şi, astfel, secția a rămas descoperită. În acest moment, pe secția ATI mai lucrează 4 medici, iar pentru acoperirea liniilor de gardă s-a încercat încheierea de contracte cu medici rezidenţi.

„Din decembrie au plecat doi medici ATI. Am discutat atât cu rezidenţi cât şi cu specialişti. Am făcut contracte cu 3 medici rezidenţi pentru a rezolva liniile de gardă şi aşteptăm acceptul unui medic specialist care ne-a promis în proporţie de 95% că va veni la Buzău. Avem acum toate gărzile acoperite şi sper ca şi în continuare să le avem”, a spus managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, pentru news.ro.

Schema de personal nu este completă nici pe secția de Boli Infecțioase, unde lucrează în prezent doar doi medici. Din fericire, secţia este situată în aceiaşi curte cu cea de Pneumologie şi astfel, la nevoie, medicii de gardă de pe secţia respectivă pot da un ajutor şi pacienţilor de la Infecţioase.

Probleme sunt şi la Râmnicu Sărat, la cel mai mare spital COVID-19 din judeţ. Aici, încă de la începutul pandemiei, nu există decât un singur medic infecţionist, pensionar, care a tratat mii de pacienţi. Acesta este ajutat de doi medici pneumologi. Conducerea spitalului spune că ar mai avea nevoie de cel puţin un medic la ATI, un infecţionist şi doi pneumologi dar sunt slabe speranţe că aceştia să fie găsiţi până când unitatea sanitară se va umple din nou de pacienţi.

La spitalele din Nehoiu şi Smeeni situaţia este şi mai gravă. Aici  nu există deloc medici pneumologi, infecţionişti sau epidemiologi. Spitalul din Nehoiu are doar doi medici ATI, dar  nu poate asigura o linie de gardă pentru această specialitate şi nu are deloc pneumolog, infecţionist, urgentist şi epidemiolog.  La Smeeni  există doar 3 internişti şi 3 medici de recuperare medicală.

În aceste condiţii pentru spitalele din Nehoiu şi Smeeni singura soluţie identificată este să se apeleze la telemedicină. Vor fi transmise toate informaţiile despre pacient către Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău şi un medic de aici va propune o schemă de tratament pe baza căreia va fi tratat respectivul bolnav.

Categorii: Actualitate
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea