Spectacole – pilot la Opera Română din București. Cum încearcă autoritățile să reînvie viața culturală în timpul crizei sanitare

Viața culturală începe să-și revină după noile măsuri de relaxare luate de autorități. În colaborare cu Ministerul Culturii, Opera Națională din București organizează spectacole-pilot cu scopul de a determina publicul să revină în sălile de spectacole. Primul astfel de eveniment s-a desfășurat pe data de 14 mai, iar accesul a fost permis spectatorilor vaccinați.

Accesul s-a făcut pe baza buletinului. Am avut la dispoziție un număr de tablete pentru fiecare angajat de-al nostru de la intrare, pusă la dispoziție de STS. S-au scanat actele de identitate, fără acces la datele personale ale spectatorilor. S-au scanat și mai departe s-a putut vedea dacă posesorii au vaccinul făcut, inclusiv rapelul. Regula a fost ca rapelul să fi fost făcut cu 10 zile înainte de prezentarea la spectacol”, a explicat la Medika TV Daniel Jinga, directorul Operei Naționale din București.

Organizarea acestui tip de spectacole are și scopul de a determina autoritățile să găsească soluții optime pentru a ține pandemia sub control.

Pe 14 mai am organizat acest spectacol-pilot, primul din seria gândită de Ministerul Culturii. În acest spectacol-pilot s-a permis accesul publicului vaccinat. Așa s-a decis să se facă doar pentru cei vaccinați. S-a făcut un experiment, cu scopul de a monitoriza și de a trage niște concluzii. Nu este o atitudine normală și uzuală. După acest episod pilot de pe 14 mai, pregătim un alt spectacol pe 22 mai, unde accesul publicului va fi mai puțin restrictiv, se va face pe bază de vaccinare cu ambele doze sau pe baza unei dovezi de anticorpi. Mărim aria de cercetare, iar acest spectacol va fi în aer liber”, a mai spus Daniel Jinga, directorul Operei Naționale din București, în direct la Medika TV.

Specialiștii din sănătate susțin că oamenii au nevoie de viață culturală.

Poți să tragi o concluzie pentru a vedea unde te încadrezi în viitor pentru a putea desfășura activitatea culturală respectivă și în același timp să nu se răsfrângă asupra participanților. Este normal să se facă așa ceva. Încă se tatonează pentru a se vedea unde există riscurile de infectare. Se încearcă să se găsească formulele optime de acțiune care să poată permite desfășurarea unor evenimente fără urmări negative foarte importante asupra publicului care participă”, a explicat dr. Emilian Popovici, pentru Medika TV.

O opinie similară a împărtășit și medicul Radu Țincu, invitat în studioul Medika TV:

Lumea are nevoie de cultură, chiar și în timpul pandemiei. Cred că oamenii își vor recăpăta aceste obiceiuri destul de repede. Criza sanitară și-a pus amprenta asupra tuturor comportamentelor sociale. O să fie o perioadă dificilă la început. Lumea s-a dezobișnuit, unii sunt temători. Sunt niște elemente care conturează scenariul că nu se va ajunge la același entuziasm de dinainte de pandemie, dar cu siguranță într-un interval rezonabil de timp lumea se va reîntoarce către cultură”, a spus dr. Radu Țincu.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes