Trei specialiști în medicină bazată pe dovezi ai Cochrane România solicită eliminarea Plaquenil şi Kaletra din tratamentul pacienților cu COVID-19. Aceștia au transmis un document Ministerului Sănătății și Institutului Național de Sănătate Publică prin care cer întreruperea tratamentului cu cele două medicamente și modificarea ordinului de Ministru care stabilește protocolul de tratament pentru COVID-19, deoarece există dovezi că acestea nu își dovedesc utilitatea.
Specialiștii arată că studiile medicale nu au dovedit eficienţa celor două medicamente, care au în schimb efecte advers.
Medicii au analizat studiile apărute în perioada ianuarie –octombrie care se referă la cele două medicamente.
Un studiu, publicat în prestigioasa revistă The Lancet, a inclus 1.616 pacienţi din 176 de centre din Marea Britanie, care au primit Kaletra, iar datele lor au fost comparate cu cele ale 3.424 de pacienţi care nu au primit medicamentul respectiv.
„Comitetul de siguranţă al studiului a oprit înrolarea de noi pacienţi în contextul absenţei beneficiilor şi de asemenea a oprit terapia cu Lopinavir-Ritonavir la pacienţii din studiu după analiza preliminară a datelor. Rezultatele acestui studiu indică faptul că tratamentul nu este eficient, iar puterea statistică a lotului studiat elimină orice dubiu legat de un efect benefic asupra mortalităţii”, a declarat, pentru Ziarul de Iași, conf. dr. Ionuţ Nistor de la Universitatea de Medicină și Farmacie Iași.
Aceeași situație și în cazul celui de-al doilea medicament: ”În urma a 17 sinteze sistematice și 5 studii clinice randomizate făcute în perioada iulie – octombrie 2020, nu au fost găsite dovezi definitive care să arate că Hidroxiclorochina sau Plaquenil ar fi scăzut mortalitatea în rândul pacienților, ci – din contră – a fost remarcată o creștere a mortalității”, se arată într-un comunicat al Cochrane România.
”În cel mai bun caz, Plaquenil ar putea scurta evoluția bolii. La cei care au o formă ușoară și stau acasă, nu împiedică agravarea și spitalizarea. La cei care sunt grav nu împiedică decesul. Nu împiedică la cei care sunt în spital agravarea și ajungerea la terapie intensivă și intubație. Am scris acolo, nu mai știu care, din toate sintezele alea sistematice erau vreo 4 sau 5 care chiar găsiseră că e o mortalitate mai mare. Au fost trase tot felul de semnale de alarmă, mai ales de către cardiologi, apropo de unele efecte adverse cardiovasculare”, a declarat pentru Pro TV un alt semnatar al documentului înaintat MS și INSP, prof. Cristian Băicuș, medic la Spitalul Colentina din București.
Organizația Mondială a Sănătății a recomandat încă din luna august să nu se mai utilizeze cele două medicamente. Multe state au renunțat la utilizarea acestora în cazul bolnavilor COVID-19. În România, ele sunt în continuare incluse în protocolul terapeutic, după cum puteți citi AICI.