În momentul de față, în România există două tipuri de vaccin anti-COVID-19, utilizate la nivel mondial. Specialiștii dau asigurări că ambele seruri ne pot proteja împotriva tulpinilor noi, care ar putea circula și în țara noastră.
Într-o intervenție în direct la „Medika Special”, medicul infecționist de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, Virgil Musta, a precizat care este gradul de eficiență în fața noilor tulpini atât al vaccinului Pfizer/BioNtech cât și al celui produs de compania americană Moderna: „Pe moment, cercetările arată că vaccinurile acoperă și noile tulpini ale virusului. Marea majoritate a tulpinilor noi sunt acoperite de vaccin. Noi trebuie să acționăm pentru a împiedica dezvoltarea de tulpini rezistente la vaccin. Studiile arată că cele 2 vaccinuri acoperă tulpinile care circulă în țara noastră. Dacă apare cumva vreo altă tulpină, cum e cea din Africa de Sud sau cea din SUA, care intră în discuție dacă vaccinul este la fel de eficient, între timp aceste vaccinuri upgradate și oricum când marea majoritatea a populației este deja imună, discuția este cu totul alta. Noi trebuie să acționăm rapid ca să ținem sub control pandemia, pentru că altfel vom avea problema ineficienței vaccinului”.
În privința aspectelor care ar putea genera o ineficiență a vaccinurilor, medicii sunt de părere că trebuie luate în calcul mai multe variante, printre care și gradul de vaccinare a populației. „Ineficiența vaccinului are și o latură legată de numărul de persoane vaccinate. Pentru că sunt persoane care au contraindicații la vaccin. Acestea, dacă nu se vaccinează, peste 70% din populație riscă să facă boala și nu-i protejăm dacă nu ne vaccinăm”, a mai spus dr. Virgil Musta, la Medika TV.
Totuși o prezentare clară a tulpinilor de virus care circulă în România este oferită doar de specialiștii din Occident, pentru că țara noastră nu dispune de această posibiltate.
„Într-adevăr, imaginea cu privire la tipurile de virus care circulă în țara noastră provine din afară. La noi nu s-a investit în așa ceva. Nu avem nici resurse și nici fonduri pentru a le achiziționa”, a precizat, la Medika TV, dr. Octavian Jurma.