Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

Specialiștii contrazic autoritățile. Cum ar trebui gestionată pandemia pentru ca românii să fie în siguranță

În ultimele zile, reprezentanții Guvernului s-au întrecut în declarații publice pe tema pandemiei și a unui posibil lockdown. În timp ce unii promit relaxare, alții vor închidere totală. Toate aceste mesaje paradoxale sunt contrazise de medici, care ne recomandă să respectăm măsurile principale de protecție sanitară: spălatul pe mâini, purtarea măștii de protecție și păstrarea distanței fizice.

Invitată în studioul „Medika Special”, dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist și fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, a explicat de ce autoritățile se contrazic atunci când vine vorba despre controlul pandemiei.

„Trebuie să stăpânim o pandemie, pentru asta avem nevoie de vaccin, categoric, iar de cealaltă parte trebuie să testăm. Iar acest conflict care probabil este de ordin politic, ar trebui să-l luăm undeva la mijloc. Asistăm la o psihologie a populației aflată sub presiune de multă vreme, cu mulțumiri și nemulțumiri, cu eșecuri economice. Știința noastră de carte ne spune că trebuie să respectăm niște reguli. Cred că trebuie flexibilizată această nuanță, iar acest lockdown total trebuie explicat și aplicat fiecărei zone, astfel încât să existe restricții în funcție de asta și să-i acorde prioritate”, a spus dr. Carmen Dorobăț.

De asemenea, medicii atrag atenția că modalitatea în care trebuie impuse anumite restricții ar trebui să se facă după o serie de analize amănunțite. De mare ajutor ar fi ca autoritățile să-și concentreze preocuparea pe achiziția a suficiente doze de vaccin, astfel încât românii să aibă acces la campania de imunizare.

Marea masă respectă restricțiile, dar nu este suficient atât, pentru că noi nu am vaccinat suficient pentru a putea merge cu păstrarea regulilor ici și colo. În momentul în care vom avea vaccinați peste 50 – 60% din populație, atunci da, poate undeva nu se va respecta nu va fi o catastrofă. În momentul de față trebuie să se respecte”, a explicat dr. Carmen Dorobăț, în direct la Medika TV.