Sfatul specialistului Știri

Specialist român: “Varianta indiană va fi dominantă în România cel târziu până în septembrie. Vaccinează-te, mai de vreme sau mai târziu virusul va ajunge în casa tuturor, dar va lua doar viața celor nevaccinați”

Reputatul specialist și cercetător român Octavian Jurma se declară îngrijorat de evoluția pandemiei, din cauza noilor tulpini, care sunt mult mai contagioase decât cea inițială, apărută în Wuhan. Dintre toate variantele aflate în circulație, depistate inclusiv pe teritoriul României, Jurma consideră că varianta Delta (indiană) are cele mai mari șanse să devină dominantă în țara noastră, având în vedere inclusiv evoluția globală. Iar țara noastră, crede specialistul, nu are nici o șansă să nu se confrunte cu un nou val pandemic, mai ales dacă nu va fi accelerată vaccinarea.

“Dintre variantele de îngrijorare (VOC) depistate în România, cei mai plauzibili candidați pentru a deveni tulpina dominantă în valul 4 sunt variantele Delta (indiană – B1617.2) și Gamma (braziliană – P1). Acestea se află deja atât în circulație comunitară cât și în creștere accelerată în ciuda scăderii abrupte a numărului de infectări cu varianta Alpha (britanica – B117).

Evident e greu să faci statistică cu mai puțin de 100 de secvențieri pe săptămână, dar chiar și în absența unui program național de secvențiere, imaginea pare să fie favorabilă tulpinii Delta (indiană), care este cu 60% mai infecțioasă decât varianta Alpha (britanică), care este acum dominantă în România.

Având în vedere că în Marea Britanie varianta Delta este deja dominantă în proporție de 90% la mai puțin de 3 luni de la detectarea sa în aprilie, este probabil ca și în România varianta indiană (Delta) să devină dominantă până în luna august, cel târziu septembrie, singură sau în tandem cu tulpina braziliană (Gamma).

Evoluția tulpinii Alpha a fost similară, devenind dominată în 3 luni de la detecție și avem puține motive să ne îndoim că acum situația va evolua diferit”, a scris dr. Octavian Jurma pe Facebook.

Pe de altă parte, cercetătorul român spune că vaccinarea reprezintă singura modalitate de a nu fi afectați de un nou val, iar singurii protejați, inclusiv în fața noilor tulpini, vor fi cei care au deja vaccinul făcut.

“Vestea buna pentru cei vaccinați este că marea majoritate a noilor infectări din Marea Britanie sunt în rândul celor care nu s-au vaccinat cu minim o doză.

Vaccinarea protejează față de toate tulpinile VOC ale SARS-CoV-2 în circulație și este singura măsură care poate împiedica apariția unui val 4 în toamnă. Este regretabil că efortul de vaccinare a fost abandonat atât de rapid. Autoritățile nu au nici un motiv să se considere în vacanță.

Oricine moare în aceste zile de COVID-19 ar fi putut trăi și azi dacă ar fi decis să se vaccineze cu 30 de zile în urmă. Pe patul de moarte, regretul că ai crezut minciunile negaționiste e însă tardiv. Prea multe familii au aflat asta când era prea târziu.

Vaccinează-te, mai de vreme sau mai târziu virusul va ajunge în casa tuturor, dar va lua doar viața celor nevaccinați. Nu e prea târziu să optezi pentru a nu mai participa la loteria morții prin COVID-19.

Dacă ești deja vaccinat, bucură-te de vacanță și de evoluția bună a infectărilor care se află într-un platou care va mai dura câteva săptămâni”,  mai spune cercetătorul Octavian Jurma.  

etichete