Specialist român, despre valul 4: “De mâine vom avea peste 10 mii de cazuri pe zi!”

Evoluția situației epidemiologice din România, care a dat peste cap până acum și cele mai pesimiste scenarii avansate în vară de specialist, determină tot mai multe voci să spună că țara noastră e doar la un pas de a atinge noi recorduri pandemice.

Reputatul epidemiolog Octavian Jurma spune că săptămâna aceasta se va atinge un nivel de peste 10 mii de cazuri noi de îmbolnăvire zilnic.

“Începând de mâine vom avea valori peste 10,000 de cazuri de-a lungul întregii săptămâni când vom depăși cel mai probabil pragul de 11,000 de cazuri pe zi si vom avea un nou record absolut al pandemiei. La final recordul săptămânal de cazuri de 58, 364 din vârful valului 2 (noiembrie 2020) va fi spulberat cu o valoare săptămânală de peste 70,000 de cazuri noi”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.

Specialistul spune însă că  nu numărul cazurilor noi este cel care îngrijorează, cât al pacienților în stare gravă, care au nevoie de oxigen, și pentru care un pat de ATI poate face diferența între viață și moarte.

“Numărul de cazuri însă nu este cea mai mare problema in valul 4, cat numărul de internări in spitale si ATI. Din păcate in Romania, încă din valul 3 majoritatea pacienților internați in spitale sunt dependenți de oxigen iar cei internati la ATI dependenti de oxigen cu presiune mare. In cazul acestor pacienti diferența dintre viață si moarte se măsoară in ore si uneori in minute.

De aceea o plafonare a numărului de internări la ATI, sau chiar o creștere mai lenta, poate duce la o crestere mai rapida a numărului de decese atât in rândul pacienților COVID-19 cat si a urgentelor non-COVID.

Acest transfer de paturi intre zona non-covid care ar putea deservi pacienți vaccinați, catre zona non-covid populata in proporție de peste 80% de persoane ne-vaccinate, va naște alte conflicte de natura morala si etica intre libertatea de a face ce vrei si responsabilitatea pentru ceea ce faci.

Plafonarea numărului de internări la ATI trebuie urmărită așadar cu atenție si îngrijorare pentru ca poate reflecta o scăderea ratei de introducere a paturilor de ATI dinspre zona non-COVID. Astăzi 2 pacienți din Craiova au murit in așteptarea unui loc la ATI pentru COVID-19.

Aceștia in loc sa se regăsească in statistica pacienților internați la ATI, se vor regăsi peste câteva zile in statistica celor decedați de COVID-19. Disperarea familiilor care si-au văzut pe cei dragi murind sub ochii lor in așteptarea unei guri salvatoare de oxigen este, din păcate, doar o avanpremiera a ceea ce urmează”,  mai spune cercetătorul român.

Potrivit acestuia, 1200 din cei 45.000 de oameni care au fost diagnosticați săptămâna trecută cu COVID-19 au murit deja, dar în lipsa paturilor de terapie intensivă există riscul ca numărul deceselor să crească simțitor.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes