Sfatul specialistului Știri

Specialist român despre vaccinurile retrase: “Acțiunile și deciziile noastre trebuie să fie ghidate de dovezi științifice, nu de impresii și de isterii media”

Experții europeni în sănătate, dar și specialiști din România, spun că oamenii nu au motive să intre în panică după de mai multe țări au decis să oprească temporar administrarea vaccinului AstraZeneca, iar altele, printre care și România, au retras dozele asupra cărora planează suspiciuni.

Măsurile de precauție vin după raportarea, la nivel european, a unor episoade trombotice.

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, spune că oamenii se pot vaccina liniștiți în continuare cu vaccinul AstraZeneca.

Nu există nicio dovadă sau relație de cauzalitate demonstrată între vaccinul AstraZeneca și episoadele trombotice (acestea pot apărea spontan). Faptul că două evenimente sunt consecutive în timp nu înseamnă neapărat că unul îl determină pe celălalt (am mâncat înghețată și peste 2 ore mi-am rupt mâna). Acțiunile și deciziile noastre trebuie să fie ghidate de dovezi științifice, nu de impresii și de isterii media. Decizia de suspendare a vaccinării este una politică, care să conserve imaginea politicienilor – nu este bazată pe nicio dovadă riguroasă.

Dacă ar fi fost demonstrată conexiunea între cele 2 evenimente (vaccinare și tromboză), aș fi susținut până în pânzele albe oprirea vaccinării. Cei care urmează să faceți prima doză sau rapelul – mergeți liniștiți să îl faceți. Cei care v-ați vaccinat deja cu prima doză sau rapelul de AstraZeneca – stați liniștiți, este extrem de improbabil ca acum să apară simptome. Deciziile noastre trebuie să fie bazate pe dovezi – studii care să demonstreze pericolul, nu pe impresii și frici fără suport”,  este de părere Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică.