Sorina Pintea, la Sanador: Decontarea procedurilor în sistemul privat, de la 1 iulie

“Am văzut echipamente de la cel mai performant, la cele bazale de care spuneam că avem nevoie chiar în spitalele mici, aparatele de radiologie, computere tomografe, RMN”, a declarat Sorina Pintea.

Referitor la tratamentele și procedurile care se pot face în România în sistemul privat, economsind și putând trata mult mai mulți pacienți, acestea pot fi luate foarte repede a declarat ministrul Sănătății  după controlul inopinat de la Spitalul Sanador din Capitală.

Întrebată de când ar putea să se ia o asemenea decizie, Sorina Pintea a declarat că se poate chiar de la 1 iulie: “Vom promova actul normativ pe transparență decizională, este vorba de modificarea unui ordin de ministru, care se poate face foarte repede, dar vreau să mă asigur că vom avea toate datele problemei. Ne vom referi la patologiile care pot fi tratate, procedurile care pot fi efectuate”.

Întrebată dacă au fost și lucruri care ar fi nemulțumit-o, ministrul Sorina Pintea a declarat că: “Sunt lucruri pe care nu le-a discutat cu medicii din spital. Am observat cum e organizat blocul operator, dacă  se respectă circuitele, filtrele,  terapia intensivă, separat post-operatorul, saloanele pentru  izolarea pacientului, post-operatorul septic. Dar mai este și un aspect.  Voi merge în toate spitale private, care sunt în contract cu Casa de Asigurări, și vom egaliza la un moment dat indicatorii pentru raportare, inclusiv pentru infecții, pentru că până la urmă tot sistemul de sănătate este, fiind vorba despre categoriile de clasificare, pentru că spitalele publice sunt clasificate, de la categoria I  până la categoria a V-a, spitalele private, nu. De aceea vrem să extindem acești indicatori și am vrut să văd cam unde s-ar încadra Spitalul Sanador”.

În 2018 s-au tratat în străinătate 138 de pacienți

Întrebată la sumele pe care statul român le-a cheltuit cu decontările intervențiilor în străinătate, a procedurilor care nu se pot face în România, ministrul Sănătății a spus că potrivit cifrelor din 2018 este vorba de circa zece milioane de euro. S-au tratat 138 de pacienți, 231 de dosare, pentru că un pacient a depus mai multe dosare, probabil pentru prelungirea tratamentului. Orice dosar care ajunge la Ministerul Sănătății, și este complet, are un timp de așteptare de circa o săptămână, dacă dosarul este complet.

După cum știți, am discutat despre tratamentele pe care Ministerul Sănătății le decontează pentru pacienți în srtrăinătate, de fapt procedurile, cele care nu se pot face în România, în spitalul public. Am făcut niște analize de preț, comparative pentru multe dintre  procedurile care nu se pot face în spitalele  publice și care se fac în trăinătate, dar o parte făcându-se în sistemul privat din România. Diferențele sunt de preț, între ceea ce se face în străinătate și în sistemul privat din România, sunt foarte mari, mergând până la 50.000 de euro pe procedură.

Despre diferența de preț pentru o intervenție în străinătate, comparativ cu România, vorbind de o intervenție neurochirurgicală pe care România o decontează la un spital mare din Europa costă 120.000 de euro, pe când la un spital privat din țară, costul unei astfel de intervenții este de 40.000 de euro, fiind vorva de trei pacienți care mai pot fi tratați în plus.

Asta înseamnă că ceea ce am discutat și ce am dezbătut, gândit că putem  deconta la spitalele private fără să decontăm în străinătate proceduri pe care le putem face aici trebuie  dă devină realitate cât mai repede”, a declarat ministrul Sănătății.

“Am văzut pacienți mulțumiți, confortul pe care îl oferă aceste spitale, și mai presus de orice ecipamentele. Vă spun sincer că am fost puțin invidioasă pe zona de neurochirurgie, pe zona de cardiologie intervențională.  Nu spun că sistemul public nu beneficiază de aceste proceduri. Avem CC Iliescu, avem Floreasca, avem Universitarul, dar  parcă mi-ar place să văd aceeași organizare, pentru că până la urmă vorbim de organizare și în unele  dintre spitalele publice.”Pacienții tratați în țară mai au un avantaj, fiind vorba și de confortul lor: sunt acasă. Mergând în străinătate mai au și cheltuieli suplimentare”, a mai declarat Sorina Pintea.

Categorii: Sănătatea în România
Ți-ar putea plăcea